Merkel Afgan mültecileri geri gönderme arayışında

Almanya’da son yıllardaki yoğun mülteci göçü nedeniyle seçmen tabanında ciddi kayıplar yaşayan koalisyon hükümeti, savaşların devam ettiği ülkelere sınırdışıları arttırma peşinde.

Hükümet, Taliban ile savaşın birçok bölgede devam ettiği Afganistan’a en az 40 bin mülteciyi sınırdışı etmek için müzakereleri devam ettiriyor.

Başbakan Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından yönetilen İçişleri Bakanlığı, Afganistan hükümetiyle mültecilerin geri kabülü için müzakereleri yoğunlaştırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, mültecilerin geri kabülüne ilişkin anlaşmanın bu yıl içinde imzalanması hedefleniyor.

Müzakerelerin ikinci raundunun 1 Eylül’de Berlin’de yapıldığı öğrenilirken, iki ülke arasında mültecilerin hangi şartlarda geri alınacağı ve buna karşılık Almanya’nın Afganistan’a yapacağı mali yardımlar masaya yatırıldı.

HEDEF EN AZ 40 BİN MÜLTECİYİ GERİ GÖNDERMEK

Konuya ilişkin Der Spiegel’de yer alan haberde, iki ülke heyetleri arasında mutabakat anlaşmasının kabul edildiği bilgisi paylaşıldı. Bu mutabakata göre Afganistan’ın gönüllü olarak dönecek mültecilerin yanı sıra iltica talepleri reddedildiği için sınırdışı edilmesi gereken bireyleri geri alması öngörülüyor. Bu kapsamda ayrıca 50 kadar mültecinin olacağı charter uçuşları da Afganistan hükümetince kabul gördü.

Bild gazetesinin iddiasına göre ise, varılan mutabakatın anlaşmaya dönüşmesi halinde yaklaşık 40 bin kadar Afganistanlı geri gönderilecek.

Almanya’nın kadın ve çocuklar olmak üzere ‘hassas durumu’ olan mültecilerin sınırdışılarında daha dikkatli olmayı taahhüt ettiği de verilen bilgiler arasında.

Mültecilerin iadesine ilişkin müzakerelerde Afganistan’ın geri dönen mültecilerin toplumsal yaşama yeniden adapte olabilmeleri için 2 milyar euro talep ettiği, ancak Almanya’nın ise yıllık 430 milyon euroluk yardım önerdiği de kaydediliyor.

Almanya’ya son iki yılda gelen mültecilerin sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyordu. 2014 yılında 202 bin olan iltica başvuruları 2015’te 476 bin ve bu yılın ilk 7 ayında 480 bin kadar gerçekleşmişti. Bu yıl içerisinde direkt olarak Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan 468 bin mülteciden 79 bin kadarını Afganlar oluşturuyordu.

POPÜLİST AFD’YE OY KAYBETMEMEK İÇİN

Ülkedeki mülteci sayısının artmasıyla birlikte aşırı sağcı ve popülist söylemleriyle öne çıkan Almanya İçin Alternatif Parti (AfD)’nin oy oranlarında ciddi artış görülmüştü. Birçok eyalette yüzde 20’leri aşan oya ulaşan AfD son olarak 4 Eylül’de Mecklenburg-Vorpommern’de yapılan seçimlerde CDU’yu geride bırakarak ikinci parti olmuştu. Bu seçimlerden sonra 2005 yılından bu yana başbakanlık görevinde olan Angela Merkel’in 2017’deki seçimlerde aday olmayacağına dair iddialar da artmıştı.