Merkel hükümetinin ‘kader seçimi’ bugün!

Almanya’da gözler bugünkü Hessen Eyaleti seçimlerine çevrildi. Sandıktan çıkacak sonuç Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar/ sosyal demokratlar hükümetinin geleceğini belirleyecek kadar önemli.

Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde 4,4 milyon seçmen bugün Wiesbaden’de bulunan eyaletin yeni meclisini seçmek içi sandık başına çağrıldı. Seçim sonuçları hem ülkenin finans kalbi olarak görülen Frankfurt gibi bir kenti de içine alan eyaletin yeni hükümet renginin ne olacağı açısından, hem de Berlin’deki federal hükümetinin geleceği açısından hayati önemde.

Hristiyan Birlik Parti (CDU)’lu Volker Bouffier’in başbakanlığındaki eyalet hükümetinin diğer ortağı Yeşiller Partisi. CDU ve Yeşiller’in renklerinden dolayı adına ‘siyah-yeşil’ hükümeti verilen yönetimi modeli ilk kez Hessen’de hayata geçirilmişti.

Ancak anketler bugünkü seçimlerde hükümetin ana ortağı CDU’nun ciddi oy kaybedeceğini gösteriyor. 2015’teki seçimlerde yüzde 38 oy alan CDU’nun oy oranı televizyon kanalları RTL/ N-tv’nin yaptırdığı ankete göre yüzde 26 civarında.

Ayrıca Merkel hükümetinin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin oy oranı ise yüzde 14 olarak tahmin ediliyor. Almanya’nın köklü partisi SPD’deki bu sonuçlar hem parti içinde hem de Merkel hükümetinde ‘külahları değiştirmeye’ yol açabileceği belirtiliyor. Zira 14 Ekim günü Bayern’de yapılan seçimlerde de CDU’nun kardeş partisi CSU ve SPD ciddi oy kaybı yaşamış, federal hükümetin ortakları son şans olarak umudu Hessen’e bağlamışlardı.

SOL PARTİ OYUNU İKİ KATINA ÇIKARTABİLİR!

Yeşiller Partisi’nin ise Bayern’dekine benzer bir sürprizi Hessen’de de yapabileceği ifade ediliyor. Anketler daha önce yüzde 11 oy oranı olan Yeşiller’in bugün yüzde 21’i yakalayabileceğini gösteriyor. Bugün saat 8’de başlayacak ve 18.00’e kadar sürecek seçimde bir başka sürprizi Sol Parti’nin yapması bekleniyor.

Hemen hemen bütün anketlerde 2013’te yüzde 5,2 oy alarak kıl payı eyalet meclisine girmeyi başaran Sol Parti’nin yüzde 10 bandını yakaladığını görmek mümkün. Yeşiller ve Sol Parti’nin bu sonuçları yakalaması halinde SPD ile birlikte her üç partinin renginden dolayı ismini alan “kırmızı-kırmızı-yeşil” hükümetinin kurulması gündeme gelebilir.

Ayrıca aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin yüzde 14 oy oranını, Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin de yüzde 9 oranını yakalayabileceği ifade ediliyor.

Bugünkü seçimlerde sonuçların bu rakamlara yakın çıkması durumunda “halk partileri” CDU ve SPD’nin ülke genelinde eridiği tespiti tescillenmiş olacak. Federal meclis gibi hem eyalet meclislerinde birçok partinin olması şüphesiz Alman siyasetinin rengini de değiştirecek.

HESSEN’DEKİ SONUÇLAR BERLİN’İ KARIŞTIRABİLİR!

En önemli soru ise CDU’nun yüzde Hessen’de de 12 gibi ciddi bir kaybetmesi halinde Berlin’deki federal hükümetin geleceği ne olacak? Hessen’deki ağır yenilgi başbakan Merkel’in üzerindeki baskıyı artıracak. Berlin’deki kulislerde Merkel’i bekleyen iki kötü senaryo konuşuluyor; Federal Meclis’te güven oyu yoklamasına gitmesi veya hemen erken seçim kararı alması.

Almanya’da bir eyalet seçimlerdeki sonuçların başkent Berlin’deki siyaseti değiştirdiğine dair örnekler daha önce yaşanmıştı. Son olarak 2005’te NRW Eyaleti’ndeki seçimlerde SPD’nin ciddi oy kaybetmesi üzerine dönemin başbakanı Gerhard Schröder, Federal Meclis’te güven oylamasına gitmiş ve ardından erken seçim kararı almıştı. Almanya’da Schröder döneminin sonunun başlangıcına benzer bir sürecin bugün Hessen’de de Merkel dönemi için de söz konusu olabilir.