Merkel’in iktidarını korumak için sınırdışılara ağırlık verecek

Almanya’da iktidarın mülteci politikasını ‘yetersiz’ bulan kesimlerin baskıları nedeniyle sınırdışılara hız verilmesi politikası gündemde.

Bu ay içinde yapılacak iki eyalet seçiminde partisinin oyları yüzde 20’lerin altında görünen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, gözünü sınırdışı kararı olan mültecilere dikti.

Hem CDU ve ortağı CSU içerisindeki eleştiriler hem de popülist Almanya İçin Alternatif Parti (AfD)’nin giderek güç kazanmasıyla birlikte Merkel’e yönelik baskılar artıyor. Partisinin 2013’te yüzde 42 olan oy oranının anketlerde yüzde 30-33 aralığına düşmesine engelleyemeyen Merkel, iltica talebi kabul edilmeyen mültecilerin ‘çokluğunu’ gündeme getirdi.

‘EN ÖNEMLİ ŞEY SINIRDIŞI’

Oturum talebi kabul edilmeyen mültecilerin sayısının 215 bini bulduğunu hatırlatan Merkel, önümüzdeki dönemde sınırdışıların daha çabuk gerçekleştirilmesini istedi. Partisinin grup toplantısında konuşan Merkel, iltica talebi reddedilen ‘çok çok sayıda kişinin halen Almanya’da olduğunu’ ve bu soruna karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Angela Merkel’in bu aydan itibaren en önemli şeyin ‘sınırdışılar’ olduğunu üç kez tekrarlaması dikkat çekti. Merkel, bu sözleriyle daha önce ülkesinin son bir yıldaki 1 milyonu aşkın mülteciye ilişkin dediği “bunu başarabiliriz” sloganından vazgeçtiğini göstermiş oldu.

Merkel’in bu dönüşünün ardında ise partisinin son bir yılda anketlerdeki ciddi oy kaybı bulunuyor. CDU’nun bu yıl içinde birçok eyalette ciddi oy kaybı yaşamasıyla birlikte önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde iktidar şansını kaybetmesi riski dahi bulunuyor. Yine son yapılan bir ankete göre, Doğu’daki Mecklenburg-Vorpommer eyaletinde Pazar günü yapılacak seçimlerde CDU’nun yüzde 17 oy oranına gerileyeceği, yabancı karşıtı AfD’nin ise yüzde 23 ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) sonra ikinci güç olacağı tahmin ediliyor.

İLK 7 AYDA 35 BİN SINIRDIŞI

Angela Merkel ve partisinin içine girdiği sıkışık durumdan çıkış için ise mülteciler kurban seçilmişti. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından verilen bilgilere göre, 2015 yılında 21 bin yabancı sınırdışı edilirken, bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 35 bini geçti.

Bakan, sınırdışıların yıl sonuna kadar 100 bini bulmasını hedeflediklerini de kaydetmişti.

Hükümetin geçtiğimiz yıldan bu yana aldığı kararlarlar Sırbistan, Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Fas, Cezayir, Tunus, Gana ve Senegal gibi birçoğunda çatışmaların veya ayrımcılığın olduğu ülkeler ‘güvenli’ statüsüne alınmıştı. Bu da, bu ülkelerden gelen bireylerin çok küçük orandaki istisnalar dışında iltica şansının olmayacağı anlamına geliyor.