Merkel’in koltuğuna 12 kişi talip!

Almanya başbakanı Merkel’in partisi CDU’nun Aralık ayında gerçekleştireceği genel kurulda genel başkanlık için aday olmayacağını açıklaması ardından adaylık başvurusu yapanların sayısı 12’ye çıktı.

Son olarak 28 Ekim günü Hessen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde Almanya’yı yöneten koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 12 civarında oy kaybetmişti.

CDU ve kardeşi partisi CSU’nun da Bayern seçimlerinde son 60 yılda görülmemiş şekilde kan kaybetmesi üzerine gözler hem CDU’nun genel başkanı Angela Merkel, hem de CSU’nun genel başkanı İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e çevrilmişti.

Aynı şekilde büyük koalisyon hükümetinin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin de hem Bayern’de hem Hessen’de ciddi şekilde oy kaybetmesi federal hükümetin meşruiyetini tartışır hale getirmişti. İlk atağı yapan ise başbakan Merkel olmuştu.

18 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Merkel’in Hamburg’da 8 Aralık’ta yapılacak CDU Genel Kurulunda bu görev için aday olmayacağını açıklamasından sonra Almanya’nın en köklü partisi CDU’nun başına kimin geçeceği merak ediliyor. Merkel’in açıklamasından hemen sonra üç isim adaylığını açıklamıştı; CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU eski grup başkanı Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn.

ADAYLARIN BAŞINI SAĞCI KANAT ÇEKİYOR

Her üç ismin de CDU’nun sağcı kanadından gelmesi dikkat çekerken, kongre tarihi yaklaştıkça Merkel’in koltuğuna talip isimlerin sayısında da artış oluyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Bild’in haberine göre kamuoyunda bilinen her üç ismin yanı sıra adaylık için 9 ismin daha başvuru yaptı. Bu isimlerin arasında Prof. Matthias Herdegen, işveren Andreas Ritzenhoff ve Berlinli üniversite öğrencisi Jan-Philipp Knoop da yer alıyor.

Diğer 6 ismin kimler olduğu bilinmiyor. Bölgelerde yapılacak parti konferanslarında, Berlin’de dün başlayan ve iki gün sürecek parti yönetim kurulu toplantısında hangi ismin genel başkanlık için ağır basacağı netleşecek. Ülkenin en büyük eyaletlerinin başında gelen NRW, Baden-Württemberg ve Aşağı Saksonya’nın tek başına, diğer eyaletlerin de ortak konferanslar yapacağı öğrenildi.

12 aday arasında dikkat çeken ve Alman basınının üzerinden sıkça tartıştığı isim ise Friedrich Merz. Almanya’nın en zengin siyasetçisi olan Merz 2002 yılında Merkel tarafından meclis grup başkanlığından alınmış, 2009’da ise Merkel ile girdiği genel başkanlık yarışını kaybetmişti. Lobilerin ve iş dünyasının elamanı olduğuna dair yorumlarla gündeme gelen Merz’in kamuoyunda yapılan anketlerde hem genel seçmenlerin gözünde hem de CDU’lular içinde en çok ilgi gören aday olması dikkat çekiyor.