Merkel’in mülteci politikasına tepki zirvede

Almanya'da terör endişesi ve mülteci politikasına eleştiriler artıyor. Yapılan kamuoyu yoklamasına göre Almanların Merkel'den memnuniyetsizliği daha önce hiç olmadığı kadar yüksek.

Almanya’da ‘terörist saldırı’ korkusunun artmasıyla birlikte hükümetin mülteci politikasına olan eleştirilerde de ciddi bir artış söz konusu. Son bir ankete göre, Merkel’in politikalarından duyulan memnuniyetsizlik en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Infratest Dimap şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Almanların yüzde 76’sı ülkesinde yeniden saldırılar düzenlenebileceğini düşünürken, geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 45 idi. Almanya’nın terör saldırılarına karşı iyi korunduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 55.

MERKEL EN ÇOK MÜLTECİ POLİTİKASINDAN KAYBEDİYOR

Almanların önemli bir kısmı geçtiğimiz yıl sınırların açılarak yüz binlerce mültecinin geçişine izin verilmesinin yanlış olduğu ve bunun terör eylemlerini arttırabileceği görüşünde.

Türkiye’yle mülteci anlaşmasında en çok ısrar eden lider olarak bilinen Başbakan Angela Merkel’in mülteci politikasının yanlış bulanların oranı yüzde 65 ile rekor düzeye ulaşmış durumda.

Başbakan olarak Merkel’in yönetiminden memnun olduklarını söyleyenlerin oranı ise bir önceki aya göre 12 puan düşüşle yüzde 47’ye geriledi. Bu oran son olarak Şubat ayında yüzde 46 ile en düşük seviyesine inmişti.

Bugün bir seçim olması halinde ise Merkel’in partisi CDU ile kardeş parti CSU’ya olan destek yüzde 34’de kalıyor. CDU-CSU 2013 yılındaki seçimlerde yüzde 42’ye yakın oy almıştı.

Ankete göre koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 22, Yeşiller yüzde 13, Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 12 ve Sol Parti yüzde 9 alacak. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 5 ile baraj seviyesinde kalıyor.

YÜZDE 80’İ TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI

Aynı ankette Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbesinin yanı sıra AB üyeliği hakkındaki görüşü soruldu. Ankete katılan Almanların yüzde 80’i Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu söylerken, bu oran bir önceki ayda yüzde 68 idi.