Merkel ‘politikamız yanlış’ dedi, Türkiye’yi es geçti

Dün partisi CDU’nun Berlin eyalet seçimlerinde ağır bir yenilgi aldığı Başbakan Angela Merkel, mülteci politikasında yanlış yaptıklarını kabul etti. Merkel, mülteci göçüne ‘hazırlıksız yakalandıklarını’ söyledi.

Dün partisi CDU’nun Berlin eyalet seçimlerinde ağır bir yenilgi aldığı Başbakan Angela Merkel, mülteci politikasında yanlış yaptıklarını kabul etti. Merkel, mülteci göçüne ‘hazırlıksız yakalandıklarını’ söylerken, Türkiye’yle yaptıkları anlaşmayı savunmaya ise devam etti.

Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyları yüzde 23,3’ten yüzde 17,6’ya kadar gerilerken, partinin bugüne kadar aldığı en düşük oy oranı olması dikkat çekti. Mülteci karşıtı söylemleriyle öne çıkan Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) ise ilk kez katıldığı bu eyaletteki seçimlerde yüzde 14,2 oy oranına ulaşmıştı.

Ağır seçim yenilgisii ardından gözlerin çevrildiği CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel ise, mülteci politikasına yönelik eleştirilerin haklı olduğunu itiraf etti.

Hükümetin 2015 mülteci göçü öncesinde gerekli önlemleri almadığını kabul eden Merkel, ani gelen göçe ‘hazırlıksız yakalandıklarını’ söyledi. Merkel, tüm eleştirilere rağmen Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Mart ayında imzalanan ve kendisinin bizzat öncülük ettiği Mülteci Anlaşması’nı övmekten de geri durmadı.

Angela Merkel, Mülteci Anlaşması sayesinde ülkesine gelen mültecilerin sayısında azalma olduğunu ve ‘Ege’de ölümlerin azaldığını’ söyledi.

Merkel’in partisi CDU, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde 4 Eylül’de yapılan seçimlerde de yüzde 19 oy oranına gerilemiş ve yüzde 20,8 oy alan AfD’nin ardından üçüncü parti olabilmişti.

AfD’nin yükselişine gerekçe gösterilen mülteci politikası nedeniyle CDU’nun eyaletlerin yanı sıra federal seçim anketlerinde de seçmeninin dörtte birini kaybettiği biliniyor. Bu da Merkel’in 2017 federal genel seçimlerinde tekrar aday olmasını zorlaştırıyor.