Merkel sınırdışıların artacağı sinyalini verdi

Mülteci sayısındaki ani artış nedeniyle birçok Alman kentinde ciddi konut sorunu yaşandığı duyurulurken, Başbakan Merkel’den sınırdışıların artacağı sinyali geldi.

Mülteci sayısındaki ani artış nedeniyle birçok Alman kentinde ciddi konut sorunu yaşandığı duyurulurken, Başbakan Merkel’den sınırdışıların artacağı sinyali geldi.

Partisi CDU’nun Sachsen eyaletinde düzenlediği bir organizasyonda konuşan Başbakan Angela Merkel, oturum veya iltica hakkı alamayan göçmenlerin sınırdışı edilmeleri konusunda daha sert bir tutum izleyeceklerini duyurdu.

Oturum hakkı alamayan göçmenlerin sınırdışı edilmeleri konusunda daha ‘kesin tavır’ alınmasını isteyen Merkel, “doğrusunu söylemek gerekirse, (sınırdışılar konusunda) yeterince ‘iyi değiliz” diye konuştu.

Almanya’da sınırdışı kararı verilen göçmenlerin geri gönderilme oranının yüzde 33 olduğunu belirten Merkel, bu oranın Yunanistan’da yüzde 44 ve Büyük Britanya’da yüzde 73 oranına ulaştığını kaydetti. Merkel, sınırdışılara daha fazla güç ayrılmasını istediği konuşmasında, ‘bunu yapacak gücün’ kendilerinde olduğunu da söyledi.

Merkel, Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan mültecilerden 100 bin kadarının Balkan ülkelerinden geldiğini ve bunların neredeyse tümünün iltica hakkının olmadığını hatırlattı. Alman Başbakan, böylelikle sınırdışılardaki öncelikli hedefin ‘güvenli ülke’ statüsüne alınan Balkan ülkelerinden gelen göçmenler olduğunu da ilan etti.

Almanya’ya bu yılın başından itibaren giriş yapan mültecilerin sayısı 577 bini bulurken, bu kişilerden sadece 303 bini iltica başvurusunda bulunmuştu. Ancak buna rağmen ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kaydettiği en yüksek iltica başvurusu sayısına doğru gidiliyor.

Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Bavyera’daki ortakları Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) içerisinde birçk isim mültecilere karşı daha sert tutum alınmasını istiyorlardı. CDU-CSU içerisindeki sertlik yanlıları, bazı eyaletlerin başvuruları reddedilen mültecileri geri gönderme konusunda ‘geciktiren bir tavır’ içerisinde olduklarını savunuyorlar.