Mısır’da genel seçimlere katılım en düşük seviyede

Mısır’da 4 yıl aradan sonra yapılan genel seçimlerin ilk aşamasındaki katılım oranının bir önceki döneme oranla 2,5 kat daha düşük olduğu duyuruldu.

Mısır’da 4 yıl aradan sonra yapılan genel seçimlerin ilk aşamasındaki katılım oranının bir önceki döneme oranla 2,5 kat daha düşük olduğu duyuruldu.

Bir basın konferansı düzenleyen Mısır Seçim Komisyonu Başkanı Ayman Abbas, 27 vilayetin 14’ünde yapılan ilk tur seçimlere katılım oranının yüzde 26,5 olduğunu söyledi. 2011 yılında yapılan bir önceki genel seçimlerin ilk aşamasındaki katılım oranı ise yüzde 62 olarak gerçekleşmişti.

Siyasal gözlemciler, 596 üyeli Mısır Parlamentosu için Pazar ve Pazartesi günü yapılan kısmi seçimlere katılımın düşük olmasının parlamentonun konumunu da zayıflattığı görüşünde. Gözlemciler, katılımın düşük olması nedeniyle Parlamento’nun Cumhurbaşkanı Sisi’nin ‘kararlarını onay kamarası’ haline dönüşeceğini savunuyorlar.

Mısır genel seçimleri iki aşamalı olarak yaklaşık 1,5 aylık bir sürede yapılıyor. Son olarak 2011 yılı sonu ve 2012 başında yapılan genel seçimleri Müslüman Kardeşler’in desteğini alan Demokratik Mısır İttifakı kazanmıştı.

Müslüman Kardeşler’in desteğiyle cumhurbaşkanlığa seçilen Muhammed Mursi ise, Temmuz 2013’de dönemin Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi’nin emriyle ordunun yönetime el koyması sonucu görevinden alınmıştı. Mursi’nin devrilmesi ardından bin 400 kadar Müslüman Kardeşler üyesinin gösteri ve çatışmalarda öldürüldüğü, 15 bininin ise tutuklandığı tahmin ediliyor.