Morales, ülkesinin en uzun süreli görev yapan başkanı oldu

Bolivya’da neo-liberal politikalara karşı sert tutumuyla öne çıkan Devlet Başkanı Evo Morales, ülke tarihinin en uzun süreli görev yapan başkanı olarak tarihe geçti.

Bolivya’da neo-liberal politikalara karşı sert tutumuyla öne çıkan Devlet Başkanı Evo Morales, ülke tarihinin en uzun süreli görev yapan başkanı olarak tarihe geçti. Morales, Güney Amerika’daki sosyalist hareketin en önemli figürlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Evo Morales, 1829-1839 yılları arasında görev yapan mareşal Andres de Santa Cruz’un 9 yıl 8 ay 26 günlük görev süresi rekorunu kırdı. Morales böylelikle ülkesinin kurulduğu 1825 yılından bu yana en uzun süre görev yapan devlet başkanı oldu.

Bu vesileyle mensubu olduğu Aymara yerli halkının geleneklerine göre düzenlenen bir törene katılan Morales, görev süresinin başlangıcının ülkesindeki değişim sürecinin de başlangıcı olduğunu söyledi.

Morales şerefine düzenlenen tören Tiwanaku’ya yakın bir alanda bulunan İnka dönemi öncesine ait dini mekanda yapıldı.

Ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Aymara halkına üye olan 55 yaşındaki Evo Morales, 2005 yılında yapılan seçimleri kazanmış ve 22 Ocak 2006’da görevine başlamıştı.

Morales’in dördüncü kez aday olabilmesine olanak sağlayacak anayasa değişikliği tasarısı parlamentoda kabul edilmiş ve 21 Şubat 2016’da halkoyuna sunulacak. Değişikliğin kabul edilmesi ve seçimleri tekrar kazanması halinde 2025 yılına kadar görevde kalması mümkün olacak.