Moskova-Tahran-Ankara zirvesi 7 Eylül'de

Rusya, Türkiye ve İran devlet başkanları Suriye gündemiyle 7 Eylül günü üçlü bir zirve gerçekleştirecek.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül’de İran’a giderek, Rusya ve İranlı mevkidaşları ile birlikte Suriye zirvesine katılacak.

Bu zirve, Suriye rejiminin Ankara destekli çetelerin bulunduğu İdlib’e yönelik operasyon hazırlığı içerisinde olduğu döneme denk geldi.

İdlib bölgesi, Rusya, İran ve Türkiye’nin öncülük ettiği Astana müzakerelerinde “çatışmasız alanlar”dan biri olarak belirlenmişti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, geçen hafta Moskova ziyaretinde askeri çözümün “felaket” olacağını savunmuştu. Rusya ise bölgedeki “ılımlı muhalifler” ile diğerleri arasına ayrım konulmasını istemişti. Bölge büyük çoğunlukla, eski adı El Nusra olan Tahrir El Şam’ın hakimiyetindeki çete gruplarının denetiminde bulunuyor. Türkiye İdlib’deki çete grupları ile doğrudan ilişki halinde.

Rusya, İran ve Türk devlet başkanları arasında Suriye’ye ilişkin son benzer görüşme Nisan ayında, daha önce ise Kasım ayında Soçi’de gerçekleşmişti.

Türk televizyon kanalı NTV’ye göre 7 Eylül’deki zirve İran’ın kuzeyindeki Tebriz’de yapılacak.

Erdoğan Temmuz sonunda Moskova, Paris ve Berlin ile 7 Eylül’de zirve organize etmek istediklerini açıklamıştı, ancak Paris ve Berlin bu teklife yanıt vermedi.