Moskova'ya göre İdlib'de 'kimyasal saldırı' hazırlığı var

Rusya, silahlı grupları Batılı bir müdahaleyi provoke etmek için kimyasal saldırı hazırlığında olmakla suçladı.

İdlib’deki silahlı çete grupları Ankara’nın doğrudan desteklediği gruplar olarak dikkat çekiyor.

Rusya’nın bu suçlamasının, ABD, Fransa ve İngiltere’nin İdlib’de Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması halinde sert yanıt verecekleri uyarısından sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, yazılı bir açıklama ile Tahrir El Şam (Eski El Nusra) grubunun, Suriye hükümetini suçlu göstermek için kimyasal saldırı hazırlığında olduğunu bildirdi. Batılı medyaya göre Tahrir El Şam, bölgedeki silahlı grupların en az yüzde 60’ını kenti çatısı altında tutuyor. Gerçekte ise İdlib’deki tüm grupların Tahrir El Şam ile ilişkileri var.

Moskova, sözkonusu grubun Cisr El Şuğur kentine “sekiz klor deposu” göndererek, burada hazırladıktan sonra, sekiz kilometre uzaktaki bir köye taşıdığını bildirdi.

Sözcü Konaşenkov, İngiliz istihbarat servislerini de bu provokasyona aktif bir şekilde katılmakla suçladı. Sözcüye göre Amerikan, İngiliz ve Fransız güçlerinin Suriye hükümeti güçlerine yönelik bir saldırısına zemin hazırlanıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında her üç ülke, Duma’da sarin ve klor gazı kullanıldığını gerekçe göstererek, Şam rejimine ait hedefleri bombalamıştı. Rusya ise Duma’da 40 kişinin ölümüne neden olan “kimyasal” saldırının, Beyaz Kasklıların bir mizanseni olduğunu savunmuştu.