Mozambik’e uluslararası müdahale öngörülüyor

Mozambik’in kuzeyindeki çatışmalar uluslararası bir boyut kazandı. Ruanda ve Avrupa Birliği, ülkeye müdahale öngörüyor.

16 ülkeden oluşan Güney Afrika Kalkınma topluluğu (SADC), “terörizme ve aşırılıkçı şiddetle” mücadelede Mozambik’e yardım etmek için güç göndermeyi onayladı. Ruanda ve Avrupa Birliği de gün göndermeyi öngörüyor.

Yerelde “El Şebab” (Arapça’da ‘gençler’) adıyla tanınan gruplar, Tanzanya ile sınırı olan yoksul ve Müslüman çoğunluklu Cabo Delgado bölgesinde saldırılarını arttırdı.

Bu gruplar köy yakma, kafa kesme, yeni eleman kazanmak için alıkoyma veya cinsel köle gibi uygulamalara başvuruyor.

Mart ayı sonunda Palma kentine saldırıda onlarca kişi katledilmişti.

Cumhurbaşkanı Filippe Nyusi şimdiye kadar yabancı yardımlara çekinceyle yaklaşarak, 1975’den bu yana bağımsız olan ülkenin egemenliğinde ısrar ediyordu. Ülkenin az eğitimli ve kötü donanımlı ordusu da özel askeri şirketlerden destek alıyordu.

Nyusi, SADC’nin destek girişimlerinin “terörizme karşı koyma çabalarının önemli bir tamamlayıcı olduğunu” kabul etti.

Ne kadar asker gönderileceğine dair henüz net bir açıklama yapılmadı.

İslamcı gruplar dört yıldır Cabo Delgado bölgesinde saldırılarda bulunuyor. Çatışmalarda şimdiye kadar 23 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 800 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Mart ayı sonunda silahlı gruplar büyük gaz yataklarının keşfedildiği Pemba limanına da saldırarak, Fransız Total şirketinin çalışmalarının askıya alınmasına neden oldu.

Avrupa Birliği’nin 12 Temmuz’da olası bir askeri müdahaleye ilişkin karar alması bekleniyor. Bu yönlü talep Portekiz’den geldi.