MSF’in kurtarma operasyonları durdu: Binlerce hayat tehlikede

Son 4 yılda 30 bin göçmenin kurtarılmasını sağlayan MSF ve SOS Méditerranée arasındaki operasyon işbirliği, Covid-19 salgını nedeniyle durma noktasına geldi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamada, ‘Ocean Viking’ adlı kurtarma gemisiyle yapılan Akdeniz’deki faaliyetlerin durdurulmak zorunda kalındığı duyuruldu.

Açıklamaya göre, SOS Méditerranée adlı diğer sivil toplum kuruluşuyla anlaşmaya varılamaması nedeniyle bu kararın alındığı kaydedildi. Ocean Viking adlı gemi, SOS Méditerranée tarafından işletiliyor.

Söz konusu kuruluşun Covid-19 salgını nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığı bildiriliyor.

BİNLERCE GÖÇMENİN YAŞAMI TEHLİKEDE

Son 4 yıldır faaliyette olan ve şimdiye kadar 30 bin civarında göçmenin kurtarıldığı Ocean Viking gemisinin kızağa çekilmesi nedeniyle binlerce göçmenin yaşamını yitirmesinden endişe ediliyor.

SOS Méditerranée adına yapılan açıklamada ise, geminin Akdeniz’e açılması halinde hem gemi mürettebatı hem de göçmenlerin hayatlarının riske atılacağı savunuldu.

‘DEVLETLER DERHAL YASAKLARI KALDIRMALI’

MSF’in açıklamasında ise, Covid-19 salgınına rağmen ‘insani önceliğin’ kurtarma çalışmalarına verilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. MSF yetkilisi Hassiba Hadj Sahraoui, Covid-19 salgınının ‘bahane’ olarak kullanıldığı eleştirisinde bulundu.

“Covid-19 ile mücadele, öldürücü göç politikalarını dayatmak için gerekçe olmamalıdır” diyen Sahraoui, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini engelleyen yasakların derhal kaldırılmasını istedi. Sahraoui, limanlarını göçmen gemilerine kapatan Malta ve İtalya’nın son olarak 200 kadar göçmen taşıyan bir geminin geçtiğimiz hafta sonu demir atmasına izin vermemelerini sert bir dille eleştirdi.