Mülteciler eğitimlerinden düşük işlerde çalışıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan verilere göre, Avrupa genelinde mülteciler sahip oldukları eğitim ve kalifikasyonlara göre daha düşük düzeyde işlerde çalışıyor.

Avrupa Birliği (AB) genelinde çalıştıkları işlere göre daha yükseki kalifikasyona sahip mültecilerin oranı yüzde 60 iken, bu oran mültecilerin entegrasyonunun zor olduğu Almanya’da yüzde 71’i buluyor.

AB genelinde mülteciler dışındaki diğer göçmenlerin yüzde 30 kadarı eğitim düzeyinin altındaki işlerde çalışırken, Almanya’da bu oran yüzde 38’i buluyor.

AB vatandaşları arasında eğitim düzeyine oranla daha az kalifikasyon gerektiren işlerde çalışanların oranı yüzde 21, Almanlar arasında ise yüzde 16 civarında.

DİL SORUNU EN BELİRLEYİCİ ETKEN

OECD raporuna göre, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde mültecilerin entegrasyonundaki en önemli sorunlardan biri olarak dil sorunu gösterilirken, mültecilerin eğitim düzeylerine uygun işlerde çalıştırılmaması da bunda rol oynuyor.

AB genelinde 10 yıldan az bir süre yaşayan ve yaşadığı ülkenin dilini ileri düzeyde bilenlerin oranı sadece yüzde 24’de kalırken, bu oran Almanya’da yüzde 9’a kadar geriliyor. 10 yılın üzerinde bir süredir AB ülkelerinde yaşayan ve ileri düzeyde dil bilen mültecilerin oranı ise yüzde 50 civarında.

Mülteci kadınlar arasında istihdam oranı yüzde 45’te kalırken, erkek mültecilerde ise yüzde 62 civarında.

OECD’nin yayınladığı veriler 2014 yılına ait iken, 2015 yılındaki mülteci akını sonrasında bu ayrımcılığın daha da artış olmasından endişe ediliyor.