Mültecilerin iş piyasasına entegrasyonu için ‘daha yaratıcı’ programlar gerekiyor

Alman Bertelsmann Vakfı tarafından Almanya, İsveç, Fransa, Britanya, Danimarka, Avusturya, Hollanda’nın da aralarında olduğu Avrupa ülkelerinde mültecilerin istihdama entegrasyonuna ilişkin ‘çabalar’ incelendi.

Vakfın hazırladığı raporda son yıllarda gelen mültecilerin iş piyasasına adapte olabilmeleri için en fazla ‘çaba sarfeden’ ülkeler İsveç ve Danimarka olurken, Fransa ve Britanya’nın bu konuda neredeyse hiçbir programının olmadığına dikkat çekildi. AB ülkelerinde mültecilerin iş yaşamına entegre edilmesi için toplam 94 önlemin incelendiği raporda, 2000-2015 yılları arasında yarım milyon mültecinin geldiği İsveç ile Danimarka’da dahi son birkaç yılda mültecilerin iş bulmakta büyük zorluklar çektiğinin altı çizildi.

İsveç’te mültecilerin başvuru yaptıkları tarihten itibaren çalışma hakkına sahip olduğu belirtilen raporda, bu hakkın Fransa gibi ülkelerde olmadığı kaydedildi. Ancak buna rağmen İsveç’te 2013-2014 arasında istihdama dahil edilebilen mülteci sayısının 450’yle sınırlı olduğu tespit edildi.

KALİFİYE OLMALARINA RAĞMEN DİL SORUNU ENGEL

Bertelsmann Vakfı’nın raporuna göre, Avrupa ülkelerindeki mültecilerin önemli bir kısmı ülkesinde belirli bir mesleki kalifikasyona yada eğitime sahip. Ancak Avrupa’ya geldiklerinde dil sorununun öncelikli engel olduğu rapora yansıdı.

Raporda Danimarka gibi mültecilerin entegrasyonu için programların var olduğu ve işverenlere kolaylıklar sağlandığı ülkede dahi üç yıllık programlar sonunda istihdam piyasasına entegre edilebilen mültecilerin oranının üçte biri aşmadığına dikkat çekildi.

Almanya ve Avusturya’da uygulanan dil ve entegrasyon programlarının verdiği sonuçların tespiti için ise zamana ihtiyaç olduğu raporda yer aldı. 

‘YENİ ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR’

Raporu hazırlayan uzman ekibini yöneten Floransa’daki Avrupa Üniversite Enstitüsü (IUE) üyesi İvan Martin, mültecilerin istihdam edilebilmesi için Avrupa ülkelerinin ‘daha yaratıcı’ önlemler almaları gerektiği görüşünde. Martin, mültecilerin entegrasyonunun başarılmasının hem sosyal hem de mali açıdan herkes için faydalı olduğunun altını çizdi.

Martin, özellikle mülteci kadınların entegrasyonu konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını ve buna yönelik özel teşvik programlarının hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.