NATO-Rusya Konseyi 13 Temmuz’da

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkeleri Varşova’da toplanmaya hazırlanırken, son yıllarda birliğin ilişkilerinin gergin olduğu Rusya’yla ‘diyalog’ toplantısı 13 Temmuz’da yapılacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi’nin önümüzdeki Çarşamba Brüksel’de toplanacağını duyurdu. Rusya ile gerginliklerin azaltılması amacıyla toplanacak konseyin Brüksel’deki NATO merkezinde gerçekleşeceğini belirten Stoltenberg, “NATO-Rusya Konsey toplantısı yükselen tansiyonu düşürmek ve yeniden görünülürlüğü artırmak amacıyla önemli bir diyalog ve bilgi paylaşımı forumu rolü oynayabilir” diye konuştu.

Rusya’nın NATO nezdindeki büyükelçisi Aleksander Gruşko ise, Varşova’daki NATO Zirvesi’nde alınacak askeri kararların 13 Temmuz’daki toplantının temel gündemlerinden olacağını vurguladı. Gruşko, NATO’nun Rusya sınırındaki ülkelerde artan askeri varlığının sorunların çözülmesi için ‘samimi ve ciddi’ bir diyaloğa ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Stoltenberg ve Gruşko’nun açıklamalarına göre, Ukrayna sorununda atılacak adımlar da 13 Temmuz’da masaya yatırılacak.

NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler 2014 yılında Kırım’ın ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus gruplarca ele geçirilmesi ardından gerilmişti. Bu grupların Rusya tarafından silah ve asker gönderilerek desteklendiğini savunan NATO, Moskova’yla tüm işbirliği projelerini askıya alma kararı almıştı.

NATO ülkeleriyle Rusya’nın dışişleri bakanları arasında 20 aylık bir gerilimden sonra ilk kez 20 Nisan’da bir toplantı düzenlenmişti.