NATO Ukrayna’daki gerginlikten Rusya’yı sorumlu tutuyor

NATO, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların bitirilmesine yönelik çabalara karşın Rusys’nın yükselen gerginlikten dolayı sorumlu olduğunu savundu.

Ukrayna’nın doğusundaki gerginliğe ilişkin konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ordu birlikleriyle Rus gruplar arasındaki sınır hattındaki bombardımanlarda artış olduğunu sööyledi. Bombardımanların Moskova yönetimi tarafından desteklenen Rus gruplardan geldiğini savunan Stoltenberg, Rusya’ya gerginliğin azaltılması için çaba harcama çağrısında bulundu.

Rusya’nın Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Halk Cumhuriyeti adıyla örgütlenen gruplara siyasi, askeri ve mali destek verdiğini söyleyen Stoltenberg, bu yardımların kesilmesini istedi.

Alman Funke Medya Grubu’na konuşan NATO Genel Sekreteri, gerginliğin bitirilebilmesi için tarafların yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiğini de vurguladı. Genel Sekreter, Rusya’nın uluslararası sorumluluklarından kaçındığını da iddia etti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde 2014 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda 10 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Bölgenin önemli bir kısmı ‘Halk Cumhuriyeti’ adı verilen gruplarca kontrol ediliyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti de, 2014 yılından bu yana bizzat Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Ülkedeki sorunun çözümü için daha önce Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te müzakereler yapılmıştı. Ancak Minsk’te varılan barış anlaşmasının halen uygulanmasında ciddi zorluklar yaşanıyor.

Öte yandan, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarının müzakerelerin yeniden başlatılabilmesi için Ukrayna’ya bir ziyaret planladıkları duyuruldu.