NATO Zirvesi Afganistan, DAİŞ ve Rusya gündemleriyle devam ediyor

Polonya’da devam eden NATO Zirvesi’nde Rusya’ya karşı alınacak önlemler öne çıkarken, Afganistan’daki askeri birliklerin görev süresi de uzatıldı.

Varşova’da dün başlayan iki günlük zirvenin ilk gününde, 4 bin kadar NATO askerinin Polonya ile üç Baltık ülkesine yerleştirilmesi kararı alınmıştı. Zirvede bugün alınan kararla ise Afganistan’daki askeri birliklerin görev süresi uzatıldı.

Bu kapsamda Afganistan’da daha çok eğitim amaçlı bulunan 12 bin kadar asker 2017 yılına kadar kalmaya devam edecek. Afganistan güvenlik güçlerinin 2020 yılına kadar 5 milyar dolarlık mali yardımla desteklenmesinde de uzlaşıldı.

NATO’nun Afganistan’daki askeri birliklerinin bu yıl içinde çekilmesi planlanıyordu. Ancak Talibanların geçtiğimiz Eylül ayında Kunduz kentini kısa süreli işgal etmelerinin bu planların iptal edilmesine yol açtığı biliniyor.

Halen devam eden zirvede Irak ve Suriye’deki DAİŞ çetelerine karşı mücadele ile Ukrayna’ya yönelik politikalar ele alınacak.

NATO’nun Awacs keşif uçaklarının DAİŞ’e karşı mücadelede kullanımına onay vermesi planlanırken, Irak ordusuna bağlı askerlerin eğitimine ilişkin kararlar verilecek.

Zirvenin en önemli gündemlerinden olan Doğu Avrupa’daki NATO varlığı konusu da tartışılıyor. Dün 4 bin kadar askerin Doğu Avrupa’daki üye ülkeler Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya’ya yerleştirilmesi kararı Rusya’nın tepkisini çekmişken, bugün de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun da katılacağı görüşmeler yapılacak.

Zirve esnasında açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘NATO’nun Rusya’ya karşı birlik halinde’ olduğunu söylemişti. Stoltenberg, NATO üyelerinin herhangi bir tehlike altında olmadığını da vurguladığı konuşmasında, Rusya’nın ‘stratejik partner olmadığının’ altını çizdi.