Nice Katliamı soruşturmasında ilerlenemiyor

Fransa’nın Nice kentinde 14 Temmuz kutlamaları sırasında yapılan katliama dair soruşturma devam ederken, katilin örgütsel bağlantılarına ilişkin henüz ciddi bir verinin olmadığı bildiriliyor.

Katilin olaydan çok kısa süre önce ‘radikal İslami hareketlere’ ilgisinin başladığı tezi de geçerliliğini koruyor.

14 Temmuz Fransız Devrimi kutlamaları için bir araya gelen kitleye kamyonla saldırarak 84 kişiyi katleden Mohamed Lahouaiej Bouhlel’in olay günü öğleden sonra Proménade des Anglais adlı sahil şeridinde keşif yaptığı ve bu esnada birçok öz çekim fotoğrafının cep telefonunda kayıtlı olduğu tespit edildi.

Paris Cumhuriyet Savcılığı’nın verdiği bilgilere göre, katilin bilgisayarında yapılan incelemelerde, 1 Temmuz tarihinden sonra internetten çokça ‘eğlence’ yerleri ile ‘korkunç’ veya ‘ürkütücü kazalar’ gibi aramalar yaptığı belirlendi. Katliamı kiralık kamyonla gerçekleştiren Bouhlel’in aynı zamanda kiralık ağır vasıta ilanlarına baktığı, yine Nice’de silah satan dükkanları aradığı anlaşıldı. Katilin cep telefonunda ayrıca Nice Matin gazetesinde, kazayla bir restorana dalan bir araca ilişkin haberi okuduğu tespit edildi.

RADİKAL İSLAM'A İLGİSİ ‘OLDUKÇA YENİ’

Katliamın günlerce önceden planlandığı kesinleşirken, Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins’e göre, Mohamed Lahouaiej Bouhlel’in ‘radikal İslamcı hareketlere’ olan ilgisi ise oldukça yeniydi. Molins, şu aşamada Bouhlel’in DAİŞ çetelerine biat etmiş olduğuna dair herhangi bir kanıtlarının olmadığını da savundu.

Ancak Bouhlel’in 1-13 Temmuz tarihleri arasında DAİŞ çetelerinin ABD’nin Orlando kentiyle Fransa’nın Magnanville kentindeki saldırıları ve yine Dallas’taki polis katliamına ilişkin haberleri takip ettiği belirlendi. Yine katilin DAİŞ çetelerinin flamalarla görüldüğü fotoğraflar ile Charlie Hebdo dergisi,  Usame Bin Ladin ile Cezayir’li çetelerden Mokhtar Belmokhtar’ın resimlerinin de bilgisayarında kayıtlı olduğu görüldü.

‘RADİKALLEŞMESİ ÇOK SÜRMEMİŞ OLABİLİR’

Savcı François Molins, 14 Temmuz Katliamı’nı yapan kişinin çevresinde ‘içki içen’, ‘domuz eti yiyen’, ‘uyuşturucu kullanan’ ve ‘dini ibadetten uzak’ biri olarak tanımlandığını yinelerken, katliamdan sadece bir hafta önce sakal bıraktığına dikkat çekti. Bu kişinin ‘kişilik bozukluğu’ olduğunun belli olduğunu savunan Molins, böylesi kişilerin ‘radikalleşmesinin’ kısa sürede gerçekleşebileceğini de savundu.

Katliamın yapılma motivasyonunun belirlenememesine rağmen olayın terörist saldırı olduğunu dile getiren Savcı Molins, açıkça kamu düzenine terör yoluyla zarar verme amacı olduğuna dikkati çekti.

ŞÜPHELİ 6 KİŞİ SORGULANIYOR

Mohamed Lahouaiej Bouhlel’in katliamı tek başına mı yoksa örgütlü bir biçimde mi planladığına ilişkin soruya da henüz cevap bulunabilmiş değil. Katliam soruşturmasında halen 6 kişi gözaltında tutuluyor.

Paris Cumhuriyet Savcısı’nın verdiği bilgilere göre, Bouhlel’in katliamdan dakikalar önce gönderdiği kısa cep mesajı gözaltındaki kişilerden birinin cep telefonuna gönderilmişti. Bu mesajın ‘silahların alınmasına’ ilişkin olduğu ve mesajı alan kişinin katliama yardımcı olduğu şüphesi güçlendi.

Savcı, Bouhlel’in katliam öncesinde mesaj ve arama yoluyla ilişkiye geçtiği kişilerin tespit edilmeye çalışıldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan katliamda yaşamını yitiren 84 kişiden 71’inin kimliği tespit edilirken, bazılarının cenazeleri ailelerine teslim edildi. Yaşamını yitiren 13 kişinin kimlik tespit çalışmaları ise devam ediyor.

Halen 74 kişi hastanelerde tedavi edilirken, 19 kişinin hayati tehlikesinin devam ettiği de verilen bilgiler arasında.