Nice’te planlı ve örgütlü katliam şüphesi artıyor

Fransa’nın Nice kentinde 84 kişinin yaşamını yitirdiği katliam soruşturması devam ederken, gözaltındaki 5 kişinin de katliamda rol aldığına dair şüpheler artıyor.

Katliam sonrasında  Mohamed Lahouaiej Bouhlel’le ilişki halinde oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan biri kadın 5 şüpheli hakkında dava açılırken, geçici tutukluluk talep edildi. Bu kişilerden ikisinin Arnavutluk, diğer üçünün ise Tunus kökenli oldukları bildiriliyor.

Biri hariç tümünün sabıkası olmadığı belirtilen savcılık açıklamasına göre, silah bulundurma, suç amaçlı örgüt kurma ve terörist eylem gibi suçlamalar bulunuyor.

Öte yandan  Mohamed Lahouaiej Bouhlel’in ‘radikalleşme sürecinin’ sanıldığı gibi yeni olmayabileceği de düşünülüyor. Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins’in verdiği bilgilere göre, gözaltındakilerden Mohamed Oualid G’nin Bouhlel’le son bir yıl içerisinde bin 278 telefon görüşmesi yaptığı, Charlie Hebdo katliamından sonra ise katliamı öven mesaj gönderdiği anlaşıldı. Bu da, Bouhlel’in çok daha uzun sürelerden bu yana radikal kesimlerle bağı olduğunu gösteriyor.

Chokri C. Adlı bir başka şüphelinin ise saldırının yapıldığı kamyonun içerisinde izlerinin olduğu ve yine bu kamyon içerisindeyken fotoğraf çektiği ortaya çıktı. Benzer şekilde 3 şüphelinin Bouhlel’in saldırıda kullandığı silahı temininde kendisine yardımcı oldukları belirlendi.

Savcı Molins, daha önce sandıklarının aksine Bouhlel’in katliama dair planlarının geçtiğimiz yıla dayanıyor olabileceğine dikkat çekti. Bouhlel’in cep telefonundaki  bazı fotoğrafların geçtiğimiz yıl Nice’te yapılan iki ayrı havai fişek gösterisinde kalabalıklara fokus yapacak şekilde olduğu, yine intihar eylemcilerinin kullandığı bir uyuşturucu türüne ait fotoğrafın da olduğu tespit edildi.

Katliamı yapan kişinin DAİŞ çeteleriyle bağı ise henüz araştırılıyor.

14 Temmuz’da Nice kentinin sahil şeridindeki kutlamalara bir kamyonla saldıran 31 yaşındaki  Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 84 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Katliam sırasında yaralananlardan 15’inin durumu halen ağır.

Öte yandan dün Fransız polisi tarafından Argenteuil kentindeki operasyonda bir kişi gözaltına alındı. Anti-terör birimlerinin yaptığı operasyonda yakalanan kişinin sorgusu devam ediyor.