Norveç, 32 yıl ülkesinde yaşayan Somaliliyi sınır dışı etti

Norveç Göçmen Dairesi ve Polisi, skandal bir karara imza atarak 32 yıldır Norveç'te yaşayan ve çalışan Somalili Josof Ahmed İsmail'i Tanzanya'ya sınır dışı etti.

Norveç Polisi, 32 yıldır Norveç'te yaşayan ve daimi oturma izni olan Josof Ahmed İsmail'i sınır dışı ederek Tanzanya'ya gönderdi. Daha sonra yanlışlıkla sınır dışı ettiğini anlayınca Somali'ye giderek İsmail'i geri getirdi.

Skandal sınır dışı etme kararını Norveç'in en büyük televizyon kanallarından TV 2 kamuoyuna duyurdu.

1987 yılında Norveç'e gelerek iltica talebinde bulunan İsmail'in talebi kabul edilerek kendisine oturum izni verildi. Göçmen Dairesi, 2009 yılında iltica sırasında kimliği ve ülkesi hakkında gerçek dışı bilgiler verdiğini öne sürdü.

İsmail, iltica başvurusunda Tanzanya vatandaşı Abdulhakim Hassan Warsama'nın pasaportunu taşıyordu. Göçmen Dairesi, 2012 yılında İsmail'in pasaportun gerçek sahibi olduğunu iddia ederek oturma izninin geri alınması ve Tanzanya'ya sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

6 YIL SOKAKLARDA YAŞAMAK ZORUNDA KALDI

Bir anda oturma izni, dairesi ve işini kaybeden İsmail, sınır dışı edilmekten kurtulmak için 6 yıl kağıtsız olarak güç koşullarda yaşamını sürdürmek zorunda kaldı.

Bu yılın Şubat ayında yakalanan İsmail, bir uçağa bindirilerek 3 polisin eşliğinde Tanzanya'ya götürüldü.

Tanzanya Polisi, ülkenin dilini bilmediği gerekçesiyle İsmail'i tutukladı. 15 Mart tarihinde de Tanzanya'ya yasa dışı giriş yaptığını gerekçe göstererek sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Somali Büyükelçiliği, ailesi ve arkadaşlarının 2 bin dolar kefalet ücreti ödemelerinden sonra serbest bırakıldı. Daha sonra da 30 yıl önce kaçmak zorunda kaldığı Somali'ye gitmek zorunda kaldı.

Tüm bu olanlardan sonra Göçmen Dairesi ve polis, yanlış yaptığını anlayarak İsmail'i Norveç'e geri getirmesi için üç görevliyi Somali'ye gönderdi. Yapılan yanlışlık İsmail'in yaşamını karartığı gibi Norveç devletine 201 bin 233 krona mal oldu.

”OLANLAR KORKUNÇ, ANLAŞILMAZ VE OLDUKÇA KÖTÜ”

TV 2'ya açıklamalarda bulunan İsmail'in Avukatı Arild Humlen, olanları ”Korkunç, anlaşılmaz ve son derece kötü” olarak niteledi.

Polisin İsmail'i yanlışlıkla Tanzanya'ya göndermesinin kendisini şoke ettiğini söyleyen Humlen, polislerin Tanzanya tarafından kabul edilmesini beklemeden İsmail'i havalanında bırakmalarına tepki gösterdi.

Polisin yanlışından dolayı müvekkilinin çok mağdur olduğunu söyleyen Humlen, ”Üzerindeki paraların hepsini aldılar. Kendisine yiyecek vermediler. Tutulduğu hücrenin hijyenik durumu korkunçtu. Böcekler tarafından ısırıldı” dedi.

İsmail de, cezaevinde nöbet tutan askerlerin üzerindeki 7 bin kronu aldıklarını ve kendisini tehdit ettiklerini belirterek ”Korkuyordum ve orada ne kadar süre kalacağımı bilmiyordum” dedi.

GEÇİNMEK İÇİN GİYSİ VE YİYECEK ÇALDIM

Oturma izni aldıktan sonra Norveç'te pizzacılık, marangozluk, garsonluk yaptığını, hastanede çalıştığını ve gönüllü olarak Kızıl Haç'ın çalışmalarına volantör olarak katıldığını söyleyen İsmail, oturma izninin geri alınmasından sonra sokaklarda yatmak, geçinmek için giysi ve yiyecek çalmak zorunda kaldığını ifade etti.

Oturme izni yeniden verilen İsmail, 32 yıl önce geldiği Norveç'te yaşamını yeniden kurmaya çalışıyor. Tv 2 muhabirinin 30 yıldan fazla bir süreden sonra Norveç'te sahip olduğu bir şey olup olmadığı sorusunu ”Hiç bir şeyim yok” diyerek yanıtladı.