Obama: Musul Operasyonu ‘çok yakında’

BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Irak Başbakanı Haydar Ebadi’yle bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, Musul’un kurtarılmasına yönelik operasyonun ‘hızla ilerleyebileceğini’ söyledi.

Musul’a yönelik Amerikan destekli operasyonun ‘her an’ başlayabileceğini söyleyen Obama, kentin DAİŞ çetelerinden kurtarılmasının oldukça ‘zorlu’ olacağının altını çizdi. Obama, Musul kentinin oldukça büyük ve geniş bir alana yayılmış şekilde olmasının mücadeleyi zorlu kıldığını kaydetti.

ABD Başkanı, Musul’da ‘esas kritik aşamanın’ kentin çetelerden kurtarılması sonrasında başlayacağını vurguladığı konuşmasında, Irak hükümetinden kentin çetelerden arındırılması sonrasında uygulanacak politikalara ilişkin dikkatli olunmasını istedi. Obama, kentin yeniden inşası ve bölgenin idaresine yönelik olarak, sadece ‘DAİŞ’in askeri olarak değil, çetelerin radikal ideolojisinin de geri dönmemesi için’ yeniden inşaya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

DAİŞ çetelerinin Haziran 2014’de işgal ettiği Musul’un çevresindeki birçok kasaba ve köyün kurtarılmasına rağmen Irak ordusu ve peşmergeler halen büyük kurtarma operasyonunu başlatmış değiller.