Obama: Suriye’de askeri çözüm yok

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye’de tümüyle bir askeri çözümün mümkün olmayacağını söylerken, diplomatik çözümün şart olduğunu yineledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda başkan olarak son kez konuşan Barack Obama, “Suriye’de kazanılacak nihai bir askeri zafer yok. Diplomasinin zorlu yolunda devam etmeliyiz” ifadesini kullandı. Suriye’deki soruna ‘siyasi çözüm arayanların’ desteklenmesi gerektiğini yineleyen Obama, radikal çete gruplarının uyguladığı şiddete rağmen diplomatik çözümün ‘etkili olacağına’ inandığını söyledi.

‘FARKLI DİN VEYA TOPLULUKLAR BİRLİKTE YAŞAMAYA ZORLANAMAZ’

“Dürüst olmak gerekirse, hiçbir dış gücün farklı dini veya etnik toplulukları uzun süre birlikte yaşamaya zorlayamayacağını biliyoruz” diyen Obama, “Toplulukların nasıl birlikte yaşayacağına dair temel sorular cevaplandırılmadan, radikal akımlara mensup kişiler yıkıma devam edecek. Sayısız insan acı çekecek” şeklinde konuştu.

Barack Obama konuşmasında Rusya yönetimini de eleştiririrken, Rusya’nın ‘güç kullanarak kaybolan onurunu’ yeniden elde etmek istediği suçlamasını getirdi.

Barack Obama, Suriye başta olmak üzere savaş bölgelerinden kaçan mültecilere ‘kalplerin açılması’ gerektiğini söylerken, daha fazla yardım çağrısında bulundu.

Obama konuşmasında ayrıca İsrail ve Filistin’e çağrıda bulunarak, İsrail’in işgal politikalarından vazgeçmesinin, Filistinlilerin ise İsrail’in meşruiyetini tanımasınının önemine dikkat çekti. Obama, bundan her iki tarafın da ‘kazançlı çıkacağını’ söyledi.