Obama: Zor bir dönemden geçiyoruz

Dallas’ta öldürülen polisler için düzenlenen anmada konuşan Barack Obama, ülkesinin benzeri olaylara karşı birlik olması çağrısı yaptı. ‘Amerikan halkının sanıldığı kadar bölünmüş olmadığını’ savunan Obama, zor bir dönemden geçtiklerini kabul etti.

Amerikan polisini savunan Obama, “sokakalarımızda asker veya milisler değil, kamudan görevliler var” diyerek polislere sahip çıktı.

Amerikan halkının yaşanan olaylardan dolayı ‘umutsuzluğa’ düşmemesini isteyen Obama, “bu umutsuzluğa karşı direnmeliyiz” diye konuştu.

ABD’de ırkçılıkla mücadelede alınan mesafeye rağmen ‘ön yargıların olduğuna’ dikkat çeken Barack Obama, ayrımcılığın da var olduğunu kabul etti. Obama, tüm bunlara rağmen beyazlar ile siyahiler arasındaki ilişkilerin iyileşme gösterdiğinin kabul edilmesini istedi.

YOKSULLUK VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE EKSİKLİKLERİ KABUL ETTİ

Obama, geçtiğimiz hafta Minnesota ve Louisiana’da iki siyahinin polis tarafından öldürülmesini protesto edenlere karşı daha anlayışlı olunmasını isterken, bu gösterileri yapanların ‘huzursuzluk kaynağı’ olarak görülmemesi çağrısı yaptı.

Barack Obama, ülkedeki yoksulluğa dikkat çektiği konuşmasında, uyuşturucuyla mücadeleye yeterli fon ayrılmadığını söyledi.

Obama, ülkesindeki silah edinim yasalarının sertleştirilmesi gerektiğini de yineledi.

ABD’de geçtiğimiz hafta Salı ve Çarşamba günü iki ayrı olayda iki siyahi polis tarafından öldürülmüş, olaylardan birinde siyahi vatandaşın vurulma anı eşi tarafından kameraya alınmıştı. Büyük yankı yaratan olayın ardından Perşembe günü Dallas’ta 5 polis öldürülmüştü.

Dallas’taki saldırganın polis tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürülmeden önce ‘hedefinin sadece beyaz polisleri öldürmek olduğunu’ söylediği iddia edilmişti.

ABD’de her yıl 30 bin kişi silahlı saldırılarda yaşamını yitiriyor.