Opel’in Bochum’da işsiz bıraktığı binlerce kişi halen işsiz

Almanya’nın önde gelen otomobil üreticisi Opel’in son yıllarda ekonomik krizi bahane ederek işine son verdiği binlerce çalışan halen işsiz.

Almanya’nın önde gelen otomobil üreticisi Opel’in son yıllarda ekonomik krizi bahane ederek işine son verdiği binlerce çalışan halen işsiz. Opel’in 9 ay önce kapattığı Bochum’daki tesislerinde çalışan 3 bin 300 kişinin sadece 10’da biri yeni bir iş bulabildi.

Amerikan General Motors şirketine ait olan Alman otomobil markası Opel’in yeniden yapılandırılması kapsamında Bochum’daki tesisleri kapatılmıştı. Bu kararın ardından tesislerde çalışan 3 bin 300 çalışanın işine son verilmişti.

Çalışanları temsil eden IG Metall sendikasına göre, aradan geçen 9 ayda çalışanların sadece çok küçük bir kısmı yeniden istihdam olanağı buldu. Opel’in toplamda 550 milyon euroyu bulan planına göre, işine son verilen çalışanlara tazminat amaçlı verilen maaşlarda önümüzdeki aylardan itibaren ciddi bir düşüş yaşanacak.

IG Metall verilerine göre, Opel’in diğer tesislerindeki işlerini kaybedenler için bin kişilik mesleki dönüşüm programı sunulurken, bu programdan sadece 250 kişi faydalandı. Kimi çalışanlar ise 55 yaşın üzerinde olduklarından ve bir daha iş bulmaları zorlaşacağından erken emekli olmaya mecbur kaldı.

Bazı eski çalışanlar ise Opel’in yine Bochum kentindeki yedek parça merkezinde iş imkanı bulabildi.

Ancak buna rağmen halen 2 bin 600 eski Opel çalışanının işsiz olduğunu belirten IG Metall yetkilileri, bu kişilerden 750 kadarının da yine erken emeklilik için başvurduğu bilgisini verdiler.

General Motors’un alt şirketi olan Opel 2008 yılından sonra ciddi bir ekonomik kriz içerisine girmiş, şirketin satışı da gündeme gelmişti. 2009 yılında binlerce çalışanının haftalarca süren eylemler düzenlediği şirketin, Almanya’da 1990’lı yılların sonuna kadar 45 binin üzerindeki çalışan sayısı 24 bine kadar düşürülmüş durumda.