Pandemide son durum

Dünya genelinde 212 binden fazla kişi Covid-19 nedeniyle öldü. Türkiye'de iktidar gerçekleri gizlemeye ve baskılara devam ederken, halkın dayanışması ise HDP öncülüğünde büyüyor.

Covid-19 pandemisi dünya genelinde 212 bin 500'den fazla can aldı. 3 milyon 83 binden fazla kişi de virüse yakalandı. Gerçek vaka sayısı ve ölümlerin çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Zira çoğu ülke sınırlı testler yapıyor, resmi bilançolardaki ölümler ise hastane ortamında gerçekleşen ölümleri kapsıyor. Evlerde de onbinlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de bilanço ağırlaşıyor. Ülke genelinde 1 milyondan çok kişi virüse yakalanırken, 57 bine yakın kişi de yaşamını yitirdi. İtalya, İspanya Fransa ve İngiltere de 20 binden fazla ölümün görüldüğü ülkeler.

WHO: BİTME NOKTASINA ÇOK UZAĞIZ

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, koronavirüs salgınında Afrika, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve bazı Asya ülkelerinde artan vaka sayılarından endişe duyduğunu belirterek, “Salgın bitme noktasından çok uzak” dedi. Ghebreyesus, bu bölgelerdeki ülkelerde Covid-19 vaka ve ölüm sayılarının test kapasitelerinin düşüklüğü nedeniyle açıklananın çok üzerinde olduğu uyarısında bulundu.

WHO MAYIS’TA TESTLERİ BEŞE KATLAMAYI ÖNGÖRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ayrıca Mayıs ayında Covid-19’e karşı testleri beş kat arttırmayı planlıyor. Tıbbi malzeme talebinin alışıldık rakamların yüzde 200 üzerine çıktığı kaydedildi. Cenevre’de bir açıklama yapan WHO yetkilileri, şimdiye kadar 126 ülkeye 1 milyonu aşkın test gönderildiğini, yakında 1,5 milyon ek test kitinin beklendiğini belirtti. WHO, bu hacmin Mayıs ayında, son altı haftaya kıyasla beş kat artacağını ifade etti.

AŞI İÇİN 100 DOLAYINDA PROJE VAR

London School of Hygiene & Tropical Medicine isimli İngiliz enstitüye göre, mevcut durumda dünya genelinde Covid-19’a karşı 100 dolayında proje var. Bunlardan 10 kadar klinik test aşamasında. Projelerden 8’i insan üzerinde test aşamasında iken, bunlar arasında Çin’deki bir proje diğerlerine göre daha ileri bir aşamada bulunuyor. WHO, sık sık bir aşının hazır hale getirilmesinin 12 ila 18 alabileceğini belirtiyor. Bazı uzmanlar ise 2020 yılı sonuna kadar bir aşının mümkün olduğunu düşünüyor. Ancak aşının geniş ölçekte üretimi ve kitlesel olarak bir aşı kampanyasına dönüşmesi önemli bir sorun olarak ele alınıyor.

İLO’DAN ŞİRKETLERE ÇAĞRI

Uluslararası Çalışma Örgütü İLO, bazıları kapılarını açmaya hazırlanan şirketleri koronavirüs karşısında tedbirlere uymaya çağırdı. ILO Genel Müdürü Guy Ryder, yazılı açıklamasında, amaçlarının yeni bir bulaşma dalgasından kaçınmak olduğunu belirterek, “Hem işçilerin, ailelerinin ve onları çevreleyen toplumların yaşamını korumak, hem de işin devamlılığı ve ekonominin ayakta kalmasını sağlamak için, iş ortamında güvenlik ve sağlık tedbirlerinin uygulanması kaçınılmazdır” dedi. İLO bu amaçla şirketlere uyulması gereken tavsiyeler içeren bir liste gönderdi. Tavsiyeler arasında özellikle havalandırmanın iyileştirilmesi, yüzeylerin düzenli bir şekilde temizlenmesi veya elleri yıkamak ve dezenfekte edilmesini sağlamak için gerekli olanakların hayata geçirilmesi yer alıyor.

TÜRKİYE

AKP-MHP yetkilileri, Türkiye'deki vaka sayısını 112 bin 261, ölü sayısını 2900 olarak açıklandı. Türkiye'deki dünkü ölü sayısı 95 olarak duyuruldu.

Ancak Türk Tabipler Birliği ve uluslararası çevreler, Türkiye'deki bilançonun daha ağır olduğuna, iktidarın şeffaf bilgi sunmadığına dikkat çekiyor.

HDP KAMPANYASI BÜYÜYOR

AKP-MHP'nin tüm engellemelerine rağmen HDP'nin dayanışma kampanyası büyüyor.

HDP’nin koronavirüs sürecinde ihtiyaç sahibi kişilerle dayanışmak amacıyla başlattığı Kardeş Aile Kampanyası kapsamında Antep, Urfa, Maraş, Adıyaman ve Malatya’da 592 aile kardeş aileleriyle buluşturuldu ve yüzlerce aileye destek paketleri dağıtıldı.

HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Kardeş Aile Kampanyası’na destek çağrısında bulunarak, “İnsani değerlerin yok edilmesine izin vermeyin. Dayanışmayı büyütün ve insan olmanın erdemlerini yüceltin” dedi.

HDP’li belediyelerin dar gelirli ailelerle dayanışma çalışmalarının yasaklanmasına tepki gösteren Ağrı’daki kadın siyasetçiler, söz konusu yasağın halka uygulandığını söyledi.

CEZAEVLERİ: ÖLÜME TERK EDİLDİK

Türk Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 120 tutuklu ve hükümlüde Covid-19 tespit edildiğini söyledi. Ancak bu sayının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Nazlı Solgun, 3 haftadır göz ve boğaz ağrısıyla denge bozukluğu yaşamasına rağmen hastaneye götürülmediğini ve 2 arkadaşıyla birlikte karantinada tutulduklarını belirterek, “Bizi adeta ölüme terk etmişler” dedi.

Konya'da Özgür Duran’dan şiddet gören Ayşe D.’yi kurtarmak isterken, Duran’ın ölümüne neden olan Kadir Şeker koronavirüse yakalandı. Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Şeker'in tutukluluğunun devamına karar verildi.

Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Necdet Abi, kardeşi Meral Abi aracılığıyla, "Burada can güvenliğimiz yok” dedi.

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Orhan’ın eşi Zekiye Orhan da "Yeme, içme, temizlik konusunda yeni bir gelişme yok” dedi.

Ülkelerde şu saat itibarıyla bilançolar şöyle:

ABD

ABD'de vaka sayısı 1.010.507 oldu. Ölü sayısı ise 56 bin 803.

ABD Başkanı Donald Trump, "Çin salgını durdurabilirdi" dedi, Amerika'nın buna yönelik ciddi bir soruşturma yürüttüğünü söyledi. Trump, Çin'in bu konuda yaptıklarından memnun olmadığını belirtti.

Kuzey Carolina eyaletinde sokağa çıkma sınırlandırmalarına karşı düzenlenen gösterilerin organizatörlerinden biri, Covid-19'a yakalandığını duyurdu.

İTALYA

İtalya'da vaka sayısı 200 bine dayandı; 199 bin 400'ü geçti. Ülkede 27 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. Ülkede 105 binden fazla kişi tedavi sürecinde.

İSPANYA

İspanya'da vaka sayısı 232 bin 128, ölü sayısı 23 bin 822 oldu. Ülkede 300'den fazla yeni ölüm kaydedildi.

Salgın İspanya'yı istihdam anlamında da olumsuz etkiledi. Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre ülkede ilk çeyrekte işsizlik yüzde 14,4'e yükseldi.

FRANSA

Fransa'da 165 bin 842 vaka, 23 bin 293 ölüm görüldü. 97 binden çok kişi de tedavi sürecinde.

İNGİLTERE

İngiltere'de 157 bin 149 vaka, 21 binden fazla ölüm var.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde görevli 100’den fazla kişi, bakım evi, toplu ulaşım ve diğer görevlerdeki çok sayıda kişi Covid-19 nedeniyle yaşamlarını yitirdi.

BBC News araştırmasına göre Birleşik Krallık’ta koronavirüs nedeniyle ölen sağlık çalışanlarının sayısı 114.

ALMANYA

Almanya'daki vaka sayısı 158 bin 758 oldu. Ülkede Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 6126'ya çıktı.

Almanya geçen hafta sokağa çıkma kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırma konusunda iyimserdi ancak yetkililer, enfeksiyon oranının arttığı ve yeniden yüzde 1’e çıktığını açıkladı. Bu, virüsün bulaştığı 10 kişinin, enfeksiyonu 10 kişiye daha bulaştıracağı anlamına geliyor.

HOLLANDA

38 bin 416 vakanın olduğu Hollanda'da 4566 kişi yaşamını yitirdi. Hollanda'daki ölümlerin 48'i yeni. Ülkede 33 bin 600 civarında kişi tedavi görüyor.

BELÇİKA

Belçika'da 124 yeni ölüm kaydedildi. Ülkede vaka sayısı 47 bin 334'e, ölü sayısı 7331'e çıktı. Tedavi görenlerin sayısı da 29 binden fazla.

İSVİÇRE

12 yeni ölümün kaydedildiği İsviçre'de vaka sayısı 29 bin 264, toplam ölü sayısı 1677.

İRAN

İran'da hükümet yetkililerinin verileri şeffaf olarak açıklamadığu belirtiyor. Yetkililere göre ülkede vaka sayısı 92 bin 584, ölü sayısı 5877. Ölümlerin 71'i yeni.

RUSYA

Rusya'da da vaka sayısı hızla artıyor. Ülkede toplam vaka sayısı 93 bin 558'e çıktı. Ölü sayısı ise 73'ü yeni olmak üzere 867.