Paris banliyölerinde polis şiddeti ve çatışmalar

Koronavirüs pandemisinin yayılmaya devam ettiği bir sırada Fransa’nın başkenti Paris banliyölerinde son günlerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece Paris banliyölerinde yaşanan çatışmalar sırasında 9 kişi gözaltına alındı. Bir okul kısmen yakıldı.

Polis kaynakları gerilimin genel olarak kontrol altına alındığını ve bir önceki geceye göre daha az gergin olduğunu savundu.

Fransız polis yetkilileri olayların Hauts-de-Seine, Gennevilliers, Nanterre, Villeneuve-la-Garenne, Seine-Saint-Denis, Aulnay-sous-Bois ve Montreuil bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti.

Çatışmalar Cumartesi akşamı, polisin kovaladığı motosikletli bir gencin polis aracına çarparak bacağının kırılması ardından başladı. Olayın koşulları da henüz netleşmedi. Sosyal ağlarda görgü tanıdığı olduklarını söyleyenler, polisin kasıtlı olarak aracın kapısını açarak kazaya neden olduğunu belirtiyor. 

Ancak polis sözkonusu kişinin 14 kez daha önce mahkum olduğunu, son olayda kasksız, plakasız ve hızlı bir şekilde motosiklet kullandığını belirtirken, sosyal ağlarda "efsaneleştirilmesine" tepki gösteriyor. 

Banliyö sakinleri polisin, evde kalma uygulamasının başlamasından bu yana dezavantajlı mahallelerde kontroller sırasında şiddet kullandığı ve hakaretlerde bulunduğunu belirtiyor. Fransız medyasında yer alan tanıklıklara göre bazı kişiler ırkçı ve keyfi kontrollere maruz kaldığını söylüyor. Polis sendikası “Police Synergie-Officier” ise “masal” diyerek yanıt verdi. Son haftalarda sosyal ağlarda yayınlanan bir çok görüntüde polisin kontroller sırasında uyguladığı şiddet tepki gösterildi.

Dört gündür süren çatışmalarda çok sayıda araç ve çöp konteynırı da ateşe verildi. Salı gecesi Gennevillier’deki Paul-Langevin okulu ateşe verildi. Polise göre yangın kasıtlı çıkarıldı.

Bu arada motosiklet kazasında ağır yaralanan genç, tedavi gördüğü hastanede görüntülü bir mesaj vererek, “Öğrendim ki otomobilleri kırmışsınız. Sizi evlerinizde kalmaya ve sükunete çağırıyorum” dedi.

Salı akşamı Paris Emniyet Müdürlüğü, bölgede 27 Nisan’a kadar havai fişek satın alınması ve bulundurulmasını yasakladı.