Paris’te mini AB-Batı Balkan zirvesi

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen üç ülkesi, Britanya halkının birlikten ayrılma kararı alması ardından üyeliği hedefleyen Balkan ülkeleriyle ‘mini zirvede’ bir araya gelirken, birliğin olası genişlemeye hazır olmadığı dikkatlerden kaçmıyor.

Birliğe aday olan Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Kosova ve Bosna-Hersek ile Almanya, İtalya ve Fransa’nın devlet ve hükümet başkanları Paris’te toplandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana planlanan ve Britanya referandumunun hemen sonrasına denk gelen zirvede, Balkan ülkelerinin üyelik perspektifleri görüşüldü.

2014 yılında ‘Berlin Süreci’ adıyla başlatılan ve AB’nin genişlemesini Batı Balkan ülkeleriyle devam ettirmeyi amaçlayan süreç kapsamındaki mini zirveye rağmen bu ülkelerin üyeliğine dair olumlu bir havadan söz edilemiyor. Özellikle Britanya’nın Doğu Avrupa ülkelerinden çalışan göçünün de etkisiyle birlikten ayrılma kararı aldığı bir dönemde yeni üyeliklere hazır olunmadığı yorumları yapılıyor.

AB ÜYESİ DİĞER BALKAN ÜLKELERİ KARŞI ÇIKIYOR

AB Komisyonu başkanlığını 2014 yılından bu yana sürdüren Jean-Claude Juncker’in ‘görevde olduğu sürece yeni üyeliklerin olmayacağı’ yönündeki çıkışı da biliniyor.

Arnavutluk hariç tümü eski Yugoslovya cumhuriyetlerinden olan aday ülkelerin bizzat komşuları olan diğer AB ülkelerince veto edilmeleri de söz konusu. 2013’de birliğe üye olan Hırvatistan’ın Sırbistan’ın, Yunanistan’ın ise ismini değiştirmesini istediği Makedonya’nın üyeliğine karşı çıktığı biliniyor.

Berlin Süreci’nin temel hedefi olan ‘AB ve Balkan yakınlaşmasının sağlanması’ kapsamında Pazar günü Balkan Bölgesi Gençlik Ofisi’nin kurulmasına dair proje imzalanmıştı. 1963 yılında kurulan Fransız-Alman Gençlik Ofisi’nden esinlenen projeyle Balkan ülkeleriyle AB ülkelerinden gençlerin değişim programlarına ağırlık verilecek.