Paris’teki Ukrayna zirvesinden seçimlerin ertelenmesi kararı

Ukrayna’da Batılı ülkelerin desteklediği merkezi hükümet ile doğudaki bağımsızlık yanlısı Ruslar arasındaki savaşın tümüyle sonlandırılmasını hedefleyen görüşmeler devam ediyor.

Ukrayna’da Batılı ülkelerin desteklediği merkezi hükümet ile doğudaki bağımsızlık yanlısı Ruslar arasındaki savaşın tümüyle sonlandırılmasını hedefleyen görüşmeler devam ediyor. Paris’te Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin katıldığı toplantıda, Ukrayna yerel seçimlerinin ertelenmesi konusunda uzlaşılırken, Almanya ve Fransa Rus grupların alternatif seçimleri iptal etmesinde ısrarcı.

Paris’teki zirve sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ev sahibi Cumhurbaşkanı François Hollande ortak bir basın konferansı düzenlendiler. Konferansta konuşan François Hollande, Aralık ayından önce yapılması öngörülen yerel seçimlerin ertelendiğini duyurdu.

Hollande, daha önce Minsk II anlaşması kapsamında planlanan seçimlerin ertelenmesi kararının ‘tartışmasız bir seçime’ olanak sağlanması için alındığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, Donetsk ve Lugansk’ı elinde bulunduran halk cumhuriyetlerine de çağrı yaparak, alternatif yerel seçim kararını iptal etmelerini de istedi.

Donetsk ve Lugansk’da çoğunluğu oluşturan Rusları temsil eden ve ‘Halk Cumhuriyeti’ adıyla kendi yönetimlerini kuran gruplar, yerel seçimleri Ukrayna genelinden ayrı olarak düzenleme kararı almışlardı. Donetsk’de seçimler 18 Ekim’de, Lugansk’da ise 1 Kasım’da düzenlenecek.

Paris'teki toplantıda Ukrayna'da barış sürecinin ilerletilmesi hedefleniyordu. Taraflar daha önce de Minsk anlaşmaları çerçevesinde 100 milimetre kalibrenin üzerindeki ağır silahların cephe hattından çekilmesi konusunda uzlaşmışlardı. Ancak, anlaşmalar düzenli bir şekilde ihlal edildi ve bu ihlaller sırasında bini aşkın kişi öldü.

Doğu Ukrayna’daki kriz, Batı yanlılarının iktidarı ele geçirmesinden sonra Nisan 2014'te patlak verdi. O tarihten bu yana yaşanan çatışmalarda 8 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.