Plüton’da su ve mavi gökyüzü

Cüce Gezegenler kategorisinde değerlendirilen Plüton’da New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı NASA uydusunun yaptığı gözlemlerin sonuçları açıklanmaya devam ediyor.

Cüce Gezegenler kategorisinde değerlendirilen Plüton’da New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı NASA uydusunun yaptığı gözlemlerin sonuçları açıklanmaya devam ediyor. Mars’ın ardından Plüton’da da suyun sadece donmuş olarak bulunduğu kaydedilirken, cüce gezegeni çevreleyen gökyüzünün ise mavi renkte olduğu anlaşılıyor.

Plüton’u çevreleyen sis bulutunu oluşturan parçacıkların gri ya da kırmızı renkte olmalarına rağmen ışık yansımasıyla birlikte mavi renge büründüğü görülüyor. Böylelikle Dünya’nın yanı sıra Güneş Sistemi’nin en uç bölgesinde yer alan Plüton’un da mavi gökyüzüyle çevrelendiği belirlenmiş oldu.

Analizlerinin sonuçları hakkında konuşan NASA araştırmacısı Carly Howett, Plüton’un etrafındaki mavi gökyüzünü oluşturan partiküllerin (parçacık) güneş ışığıyla renk değiştirdiğine dikkat çekti. Dünya’da bunun azot parçacıklarının güneş ışığıyla buluşmasıyla oluştuğunu hatırlatan Howett, Plüton’daki parçacıkların daha büyük olduklarını söyledi. Howett, Plüton’un etrafını çevreleyen bu parçacıkların büyük ihtimalle azot ve metan bileşiminden meydana gelmiş olduğunu da kaydetti.

New Horizons’un Plüton’un etrafında dolaşarak yapılan incelemelerde alınan önemli sonuçlardan biri ise gezegende küçükte olsa su bulunması ihtimali. Uzay aracında bulunan gamma ışınlı spektrometre aracılığıyla Plüton’da donmuş halde su olduğu anlaşıldı.

Araştırmada yer alan bilim insanı Jason Cook, Plüton’un yüzeyinin büyük bir kısmında suya rastlanmadığını, bunun ise donmuş suların büyük kısmının yine donmuş olan diğer elementlerce kapanmış olmasından kaynaklandığını söyledi. Cook, donmuş haldeki suyun görüldüğü yerlere ve suyun neden buralarda olduğuna ilişkin birçok sorunun ise henüz cevaplanamadığını kaydetti.

Plüton’un yüzeyinde suyun olduğu tahmin edilen bölgelerin neredeyse tümünün kızıl renkte olması da araştırmacıları hayretlere düşüren bir diğer nokta.

Dünyamızdan yaklaşık 5 milyar kilometre uzaklıkta olan Plüton, on yıllar boyunca Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerden biri olarak kabul ediliyordu. Plüton’un da içinde yer aldığı Kuiper Kuşağı ve çevresinde daha büyük bazı cisimlerin keşfedilmesi ardından 2006 yılından itibaren sadece ‘cüce gezegen’ olarak değerlendiriliyor.

Plüton’daki araştırmalar NASA tarafından gönderilen New Horizons uzay aracının çektiği görüntülerle devam ettiriliyor. New Horizons, Temmuz ayından itibaren Plüton’un etrafından geçerek çektiği fotoğrafları NASA’nın merkezine iletiyor.