Polonya’da Nazi altınlarına ilişkin spekülasyonlar nihayet araştırılacak

Polonya’da son bir yıldır üzerinde spekülasyonların yapıldığı Nazi altınlarının saklandığı bir trene ilişkin iddialar nihayet aydınlanacak.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Polonya’nın Aşağı Şilezya bölgesinde bir yeraltı tünelinde Nazilere ait altınların taşındığı bir trenin olduğu iddia edilmişti. Piotr Koper ve Andreas Richter adlı hazine avcılarının duyurduğu iddia daha sonra Kültür Bakanlığı’nca da paylaşılmıştı.

Koper ve Richter tarafından dün yapılan açıklamada ise, Walbrzych kenti yakınlarındaki tüneldeki arama çalışmalarının bu ayın ortalarından itibaren başlayacağı duyuruldu. İkilinin internet sayfalarından yaptıkları açıklamada, altın trenini aramaya yönelik planlara dair geçici plan da paylaşıldı.

Walbrzych ve Breslau kentleri arasındaki demiryolu üzerinde bulunan tünelde, Nazi Almanyasına ait altınları taşıyan trenin olduğu iddia ediliyor. İddiaya temel olarak iki hazine avcısının yeraltı radarları aracılığıyla yaptıkları aramalar gösterilmişti.

Ancak gerçekte söz konusu yeraltı tünelinde bir trenin olup olmadığı dahi bilinmezken, iddia sayesinde Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında gasp ettiği altın veya diğer savaş ganimetlerine dair spekülasyonlar ayuka çıkmıştı.