Polonya Parlamentosu tartışmalı kürtaj yasağını onayladı

Polonya’da kadınların aylardır verdiği mücadeleye ve yüz binlerce imza desteğine rağmen tartışmalı kürtaj yasası kabul edildi.

Kürtaja sadece anne için ölüm tehlikesi halinde izin veren yeni yasa tasarısı 154’e karşı 267 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Hali hazırda Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki en sert kürtaj yasasına sahip olan ülkede böylelikle sadece ölüm tehlikesi halinde kürtaj yapılabilecek.

Polonya’da bugüne kadarki yasada ölüm tehlikesi, hastalık riski, tecavüz, ensest ilişki veya fötüste hatalı formasyon durumunda kürtaja izin veriliyordu. Yeni yasayla bu hak sadece doğumun annenin ölümüne yol açması riski durumunda kürtaj mümkün.

Aylardır ülke gündemini işgal eden ve milyonlarca kadının protesto ettiği yeni kürtaj yasasına karşı 500 bini aşkın imza toplanmıştı.

Öte yandan ‘Kadınları Kurtarın’ adlı bir inisiyatif tarafından 215 bin imza toplanmış ve kürtajın hamileliğin 12’inci haftasına kadar mümkün kılınması istenmişti. Ancak bu inisiyatifin getirdiği öneri Parlamento’daki ilk oturumda reddedildi.

Kürtaja karşı olan kesimlerin yürüttüğü kampanya boyunca ise, illegal kürtaj yaptıranların 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları, engelli doğan çocuklarını büyüten kadınlara ise yerel yönetimlerce maddi destek verilmesi isteniyordu.