Portekiz’de sol koalisyon ihtimali henüz var

Portekiz’de Pazar günü yapılan seçimler sonrasında parlamentoda çoğunluğu sağlayan sol partilerin koalisyon ihtimali belirdi.

Portekiz’de Pazar günü yapılan seçimler sonrasında parlamentoda çoğunluğu sağlayan sol partilerin koalisyon ihtimali belirdi. Sol Blok’un yanı sıra Komünistler de, merkez solda yer alan Sosyalist Parti (PS)’nin olası koalisyonuna sıcak baktıklarını duyurdu.

Pazar günü yapılan seçimlerde merkez sağ-sağ koalisyonu PSD-CDS toplamda 105 sandalye kazanırken, 230 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu yitirdi. PS’nin 85 sandalye kazandığı seçimlerde Sol Blok (BE) 19 ve Komünist Parti (PCP) ve Yeşiller ittifakı ise 17 sandalyeye ulaştılar. Böylelikle, 4 yıl aradan sonra Avrupa Birliği’nin dayattığı kemer sıkma politikalarını hayata geçiren PSD-CDS koalisyonuna son verme imkanı doğdu.

Ancak AB ve Euro Bölgesi’nin kemer sıkma politikalarına karşı çıkacak sol bir koalisyonun kurulabilmesi için PS’nin diğer sol partilerle anlaşması gerekiyor.

Komünistler (PCP) adına açıklama yapan Genel Başkan Jeronimo de Sousa, PS lideri Antonio Costa ile görüşmesi sonrasında koalisyona hazır olduklarını söyledi. Sousa, “Sosyalist Parti’nin olası bir hükümet modeli bizim desteğimizi alacaktır” dedi.

PS lideri Antonio Costa ise, PCP ve Portekiz’in Syriza’sı olarak da bilinen Sol Blok (BE) ile koalisyona kapalı olmadıklarını söyledi.

Seçimlerde parlamento çoğunluğunu kaybeden Başbakan Pedro Passos Coelho ise, koalisyon görüşmeleri için öncelikli olarak PS ile görüşmelere başlayacak.

PS lideri Costa, Pazar günü yaptığı açıklamada, alternatif hükümet kurulamaması durumunda sağ hükümetin hayata geçirmeyi planladığı reformlara karşı durmayacağını söylemişti. Bu tutum ise, BE ve PCP gibi AB ve Euro Bölgesi’nin dayattığı reformlara karşı çıkan diğer sol partilerle koalisyon kurulması önündeki en büyük engel olarak görülüyor.