Portekiz genel seçimlerinde sol partilerin iktidar şansı olabilir

Avrupa Birliği’nin (AB) Euro krizinden en çok etkilenen ülkelerinden Portekiz’de halk yarın sandık başına gidiyor. Seçimlerde sol partilerin iktidardaki sağ partilerin meclisteki çoğunluğuna son vermesi ihtimali bulunuyor.

2011 yılından merkez sağ Sosyal Demokrat Parti (PSD)’nin iktidarda olduğu Portekiz’de yarın yapılacak seçimlerde hem sağın hem de sol partilerin kazanma şansı olduğu görülüyor. Yapılan son anketler, Başbakan Pedro Passos Coelho ile yardımcısı Paulo Portas’ın önderliğindeki merkez sağ partiler koalisyonunun 2011 yılına oranla oy kaybına uğrayacaklarını gösteriyor.

Anketlerde PSD’nin yüzde 37, Antonio Costa liderliğindeki Sosyalist Parti (PS)’nin yüzde 33 civarında oy alacağı öngörülüyor. Sağ partiler PSD ile CDS’nin oluşturduğu ‘Portekiz Cephesi (PaF)’nin bu sonuçlarla 230 sandalyeli meclisteki çoğunluğu kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimlerde en çok merak edilen ise diğer sol partilerin alacağı oy oranı olacak. Portekiz Komünist Partisi (PCP) ile Ekolojist Parti-Yeşiller (PEV)’nin oluşturduğu Demokratik Birlik Koalisyonu (CDU) ile 7 sosyalist, sol ve komünist partinin oluşturduğu Sol Blok (BE) da seçimin belirleyen güçleri olacaklar.

PS dışındaki sol güçlerin alacakları oy oranları sayesinde Başbakan Coelho’nun önderliğindeki sağ koalisyonun mecliste çoğunluğu kaybetmesi kesinleşecek.