Putin’in danışmanı: AB’nin Türkiye’yle anlaşması 'utanç‘

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu dekanı Sergey Karaganov, AB'nin mülteciler konusunda Türkiye ile anlaşmasını "utanç" olarak nitelendirdi

Uzun yıllardır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlığını yapan Moskova Ekonomi Yüksek Okulu dekanı Sergey Karaganov, NATO’nun Doğu Avrupa’ya yerleştirdiği silahların olası bir krizde ilk hedef olacağı uyarısında bulundu. Avrupa’nın Türkiye’yle mülteciler konusundaki anlaşmasını ‘utanç’ olarak niteleyen Karaganov, Rusya’nın Türkiye’ye karşı ‘net ve sert’ politikasının başarılı olduğunu söyledi.

Rusya’nın dış politikasının teorisinin belirlenmesinde önemli rolü olan Savunma ve Dış Politika Konseyi Onursal Başkanı ve Vladimir Putin’in dış politika danışmanlığını yapan Sergey Karaganov, Der Spiegel dergisine verdiği röportajda NATO ile gerilen ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kendisinin bizzat Gürcistan Savaşı’nın olduğu 2008 yılında uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Karaganov, NATO’nun Ukrayna’nın sınırlarına yaklaşmaması uyarısı yaptıklarını ve o dönemde Avrupa’da bir savaş tehlikesini önlediklerini savundu. Rusya’da güçlü bir ‘savunma bilinci’ olduğunun altını çizen Karaganov, günümüzdeki gerginliğin 1970’li yılların sonu ile 80’lerin başına benzer olduğunu söyledi.

‘KRİZ HALİNDE NATO SİLAHLARI İMHA EDİLECEKTİR’

Sovyetler Birliği’nin kendisini askeri olarak güçlü hissettiği o dönemde SS-20 füzelerini Doğu Avrupa’ya yerleştirmesini ‘aptallık’ olarak niteleyen Karaganov, bugün ise Polonya ve Baltık ülkelerinin NATO silahlarının yerleştirilerek ‘rahatlatılmak’ istendiğini vurguladı.

NATO füzelerinin ve askerlerinin Doğu Avrupa’ya yerleştirilmesini ‘provokasyon’ olduğunu savunan Sergey Karaganov, “Ancak bunun faydası olmaz; biz bunu provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Bir kriz halinde tam da bu silahlar imha edilecek. Rusya, bir daha asla kendi toprakları üzerinde savaşmayacaktır” uyarısında bulundu.

Karaganov, ülkesinin büyük bir ‘atom gücü’ olduğunu belirttiği röportajında, “Eğer NATO bizim gibi bir güce saldırmaya başlarsa, cezalandırılacaktır” diye uyardı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların açıkça rejim değişikliğini hedeflediğine yönelik Amerikalı politikacıların beyanları olduğunu söyleyen Karaganov, “bu yeterince saldırganca” diye konuştu.

Rusya’nın ‘Süper Güç’ statüsünün son 300 yıllık genotipine yerleştiğini vurgulayan Sergey Karaganov, ülkesinin ‘barış ve işbirliğinin olduğu bir bölgenin, büyük Avrasya’nın merkezi’ olmak istediğini ve Avrupa kıtasının da bu bölgeye (Avrasya) bir parçası olacağını söyledi.

MÜLTECİLER İÇİN TÜRKİYE’YLE ANLAŞMAYA ÇALIŞMAK ‘UTANÇ’

Avrupa ülkelerinin mülteci sorununun çözümü ve göçün engellenmesi için Rusya’nın işbirliği yapabileceğini, ancak Avrupa’nın elitlerinin Rusya’yla çatışmayı seçtiğini söyleyen Sergey Karaganov, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasını sert bir dille eleştirdi.

Karaganov, şöyle dedi: “(Sınırların ortaklaşmayla kapatılması noktasında Ruslar Avrupalılardan daha etkili olabilirdi. Ama onlar şimdi Türkiye’yle anlaşmaya çalışıyorlar. Bu utançtır. Bizler Türkiye’yle sorunlarımız bağlamında net ve sert bir politik çizgi izledik ve bu başarılı oldu.”