Rajoy sorunu referanduma karşı partilerle görüşerek çözecek!

Katalan halkının kendi kaderini tayin hakkını polis gücüyle bastırmaya çalışan İspanya Başbakanı, sorunu zaten referanduma karşı olan partilerle çözmek iddiasında.

Yoğun baskılara rağmen 5,3 milyon seçmenden 2,3 milyon kadarının oy kullanmayı başardığı Katalonya bağımsızlık referandumunda yüzde 92’nin üzerinde ‘evet’ oyu çıkmıştı.

On binlerce polis ve inzibat gücüyle referandumu engelleyemese de önemli oranda katılımı sınırlamayı başaran İspanya’nın muhafazakar Başbakanı Mariano Rajoy’un emriyle yüzlerce kişi polis şiddetinin kurbanı olmuştu.

Rajoy şimdi de giderek daralan çemberi yarmak için ‘çözüm’ adı altında zaten referanduma karşı olan partilerle görüşüyor. Dün akşam Sosyalist Parti (PSOE) ve liberal Ciudadanos liderleriyle bir araya gelen Rajoy’un ‘önerilere açık olduğu’ iddia edildi.

Hükümet adına yapılan açıklamada, Rajoy’un diğer partilerle de görüşeceği kaydedildi.

7,5 milyonlu Katalonya, İspanya’nın egemenliğindeki topraklar içerisinde ekonomik olarak en zengin bölge konumunda. 2014 yılındaki son referandum da merkezi hükümet tarafından yasaklanmış, buna rağmen 2,3 milyonu aşkın seçmenin yüzde 80’i bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı.

Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un özellikle vergilerin paylaşımı konusundaki talepleri İspanya tarafından dikkate alınmamıştı. Buna karşı Puigdemont’un çağrısıyla Katalan partiler Bölge Parlamentosu’nda referandum kararı almıştı.