Remdesivir ilacının etkileri üzerine farklı iddialar

ABD’de Covid-19 tedavilerinde kullanılan ‘remdesivir’ adlı ilacın iyileşme süresini hızlandırdığı savunulurken, aynı ilacın daha önce Çin’de olumsuz sonuç verdiği duyuruldu. 

Amerikan Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından yapılan açıklamada, remdesivir adlı ilacın Covid-19 hastalarının tedavi süresini kısalttığı iddia edildi. 

Araştırma kapsamında bir grup hastaya Gilead adlı laboratuvarda geliştirilen ilaç verilirken, diğer bir gruba ise placebo ilaçlardan verildi. Remdesivir verilen hastalar ortalama 11 günde iyileşirken, diğer gruptaki hastalarda iyileşmenin ortalama 15 gün sürdüğü görüldü.

ÇİN’DEKİ ARAŞTIRMADA TAM TERSİ İDDİA EDİLDİ

ABD’deki deney sonrasında olumlu sonuç verdiği savunulan ilaca dair aynı zamanda Çin’de daha küçük sayıda olduğu belirtilen bir grup üzerinde deneme yapıldı.

The Lancet dergisinde yayınlanan bu araştırmada ise, remdesivir adlı ilacın hastalar üzerindeki etkisinin ‘hayal kırıklığına uğratıcı’ olduğu iddia edildi. Araştırmaya dair makalede, ilacın ‘klinik anlamda kayda değer bir faydasının’ olmadığı vurgulandı.

Söz konusu ilaç Covid-19 salgını başladığından bu yana birçok farklı ülkede hastalara diğer anti-viral ilaçlarla birlikte veriliyor. Ancak bu ilaca dair daha sıkı deneylerin yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.