Rheinmetall Türkiye ile tank üretimi için görüşmeler yürütüyor

Türkiye’de yaşanan gelişmelerden dolayı Almanya’da hükümete yönelik eleştiriler devam ederken, Alman silah üreticilerinin sessiz sedasız bir biçimde Türkiye’ye silah satma arayışları devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda 400 milyon euroluk yeni bir sipariş aldığını duyuran Rheinmetall adlı şirketin Türkiye’ye Leopard-2 tankları satışı için stratejiler peşinde olduğu bildiriliyor.

Geçtiğimiz hafta basında yer alan bir haberde, Alman silah üreticisi Rheinmetall AG’nin Malezya merkezli bir firmayla birlikte Türkiye’de ortak  bir silah fabrikası kurmak istediği yer almıştı. Benzer bir iddia ise Alman Die Welt gazetesinin ekonomi yazarı Gerhard Hegmann tarafından dile getirildi.

Hegmann, geçtiğimiz gün kaleme aldığı haberinde, Rheinmetall’in Türk şirketi BMC  ve Malezya merkezli Etika Strategi SDN ile Türkiye merkezli bir ortak şirket kurma planlarına dikkat çekti.

Rheinmetall’in 2000’li yıllarda Türkiye’ye satmaya çalıştığı ancak muhalefetin itirazları nedeniyle gerçekleşmeyen Leopard-2 satışlarını kolaylaştırmak için böyle bir yönteme başvurduğu savunuluyor.

Ayrıca kurulacak Türkiye merkezli ortak şirkette üretilecek tank ve zırhlı araçların Ortadoğu ve Asya pazarına daha rahat satılması hedefleniyor.

Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçmesi beklenen ortak şirketin hisselerinin büyük kısmının Türk şirketi BMC’ye ait olacağı ve ortaklık anlaşmasının uzun süreli olacağı da alınan bilgiler arasında.

Öte yandan, Rheinmetall’in Türkiye pazarındaki rakiplerinden Krauss-Maffei Wegmann’ın da Türkiye’deki yan şirketi aracılığıyla tank satışları için görüşmeler yaptığı bildirildi.

Alman hükümeti, Yeşiller ile Sol Parti’nin karşı çıkması nedeniyle Türkiye’ye Leopard-2 tanklarının satışına onay verememişti.

Ancak Alman ordusunun envanterinde bulunan 350 kadar eski Leopard-2 tankı Türk ordusuna verilmişti. Yine, ‘askeri yardım’ adı altında 320 kadar Leopard-1 tankı Türkiye’ye gönderilmişti.