Ruhani : ABD ile tutuklu takasına hazırız

İran yönetimi, cezaevlerinde tutuklu bulunan vatandaşlarının karşılıklı olarak takas edilebileceğini duyurdu.

New York’taki BM Genel Kurulu öncesinde Amerikan CNN International televizyonuna mülakat veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile tutuklu değişimine hazır olduklarını söyledi.

Hasan Ruhani, ABD ile karşılıklı tutuklu değişimine ilişkin olarak, “hiçbir şey beni daha fazla mutlu edemezdi” diye konuştu. Ruhani, Amerikan yönetiminin ülkede tutuklu bulunan İranlıların serbest bırakılması yönünde adım atması halinde İran’da bir gazetecinin de aralarında olduğu Amerikalı tutukluları bırakılması için çaba sarfedebileceklerini vurguladı.

1980 yılından bu yana diplomatik ilişkilerin kesildiği ABD ve İran arasında karşılıklı tutuklulara ilişkin soruna henüz çözüm bulunabilmiş değil. İran yönetimi, nükleer programına yönelik yaptırımlar kapsamında ABD’de tutuklanan 19 vatandaşının serbest bırakılmasını istiyor.

Washington Post muhabiri Jason Rezaiyan ve diğer iki ABD vatandaşı da halen İran’da cezaevinde tutuluyorlar. Rezaiyan, İran yargısı tarafından ülke güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle hapse mahkum edilmişti.

İran’da tutuklu diğer iki ABD vatandaşından biri din adamı iken, bir diğeri ise eski donanma askeri idi. Eski FBI ajanlarından Robert Levinson da İran’da bulunduğu sırada 2007 yılında kaybolmuştu.