Rusya’dan Avrupa’ya Amerikan füzeleri uyarısı

ABD ile Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması (INF) anlaşması üzerinden gerginlik yaşayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Amerikan füzelerine izin verecek Avrupa ülkelerinin hedef alınacağı uyarısını yaptı.

Moskova’da İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile ortak basın konferansında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, INF antlaşmasından çekilmesi ihtimaline karşı ABD ile işbirliği içinde olacak Avrupa ülkelerine uyarıda bulundu.

Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın orta menzilli nükleer silahların üretim, kullanım ve toplanmasını yasaklayan antlaşmadan çekilmesi halinde Amerikan füzelerinin yerleştirileceği ülkelerin de hedef olacağını söyledi. Amerikan misillerine ev sahipliği yapmanın Avrupa ülkelerini de tehlikeye atacağını savunan Putin, “Avrupa’yı böylesi bir tehlike düzeyine sokmanın gereğini anlamıyorum” dedi.

Putin, Amerikan füzelerini kabul eden ülkelere ‘cevap verileceğinin’ altını çizdi.

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü yayınlanan bir röportajında, 1987 yılında ülkesi ile dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması (INF)’den çekilebileceklerini duyurmuştu.