Rusya'dan Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri tatbikat!

Rusya, Eylül ayında Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatlarını yapacak.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, gelecek ay yapılacak tatbikatlara 300 bine yakın askerin katılacağını ve Çin’in de dahil olacağını açıkladı.

Şoygu, 1981 yılında Batı Avrupa’da Sovyetler Birliği ve ittifaklarının organize ettiği en önemli tatbikatları ima ederek, “Zapad-81 gibi olacak ama bir bakıma daha baskın olacak” dedi.

Savunma Bakanı, “Vostok-2018 (Doğu-2018) tatbikatlarının 11 ve 15 Eylül tarihlerinde Doğu Sibirya ve Uzak Doğu’da Çin ve Moğol ordu birliklerinin katılımı ile gerçekleşecek” diye ekledi.

Rus bakana göre tatbikatlara bini aşkın uçak ve 300 bin dolayında asker katılacak. Diğer bir ifadeyle, ülkenin merkezi ve batısındaki neredeyse tüm askeri güçler tatbikatta yer alacak.

Bakan, “Düşünün ki, 36 bin askeri araç aynı anda hareket ediyor; tanklar, zırhlı birlik taşıma araçlar, piyade savaş araçları. Tüm bunlar, mümkün olan en yakın savaş durumuna yakın koşullarda olacak” dedi.

Zapad-2017 tatbikatları, geçen yıl resmi açıklamalara göre 12 bin 700 Rus ve Belarus askerinin katılımı ile gerçekleşmişti. Ancak NATO’ya tatbikatların boyutlarına ilişkin düşük rakam verildiğini belirtirken NATO’nun Doğu Avrupa üyeleri 100 binden fazla kişinin tatbikatlar için harekete geçirildiğini öne sürmüştü.