Rusya’nın bombardımanları Suriye gündemini karıştırdı

Rusya’nın Suriye’deki DAİŞ hedeflerini bombaladığını açıklaması ardından başlayan tartışmalar devam ediyor.

Rusya’nın Suriye’deki DAİŞ hedeflerini bombaladığını açıklaması ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. ABD’li yetkililer Rusya’nın diğer muhalif grupları bombaladığını duyururken, muhalifler Rus uçaklarının bombardımanında en az 36 sivilin öldürüldüğünü duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, ülkedeki uçakların 25 sorti yaptıkları ve 8 DAİŞ hedefini vurdukları bildirilmişti. Açıklamada, vurulan hedeflerden birinin DAİŞ’in bir komuta merkezi olduğu belirtilmişti.

Konuya ilişkin ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Rusya’nın vurduğu hedeflerin DAİŞ’e ait olmadığı savunuldu.

Benzer bir açıklama ise, Suriyeli muhaliflerin liderlerinden Halid Hoca’dan geldi. Hoca, Homs kentinin kuzeyindeki Rus bombardımanı sırasında ölenlerin tümünün sivil olduğu ve ölü sayısının 36’ya yükseldiğini savundu.

Öte yandan Rusya’nın da bombardımanlara başlamasıyla birlikte koalisyon uçaklarının Suriye hava sahasını boşaltması yönündeki talebine ne cevap verileceği bilinmiyor. Başta ABD olmak üzere diğer koalisyon ülkelerinin Rus savaş uçaklarıyla karşılaşma riski bulunuyor.

Konuya ilişkin Rus ve ABD’li dışişleri bakanlarından yapılan açıklamalarda ise, iki ülkenin askeri yetkililerinin katılacağı toplantılar yapılabileceği duyuruldu. Rus Dişişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD’li meslektaşı John Kerry’nin New York’da yaptıkları ortak açıklamada, askeri görüşmelerin en kısa zamanda başlatılacağı bilgisi belirtildi.