Rusya’nın Suriye’deki asker sayısı seçim sonuçlarında ortaya çıktı

Bugüne kadar Suriye’de bulundurduğu asker sayısını resmi olarak vermeyen Rusya’da seçimler sonrasında bu ülkedeki askeri birliklerinin sayısı da ortaya çıkmış oldu.

Suriye’den seçime katılanların sayılmasıyla Rusya’nın bu ülkede en az 4 bin asker bulundurduğu anlaşıldı.

Pazar günü yapılan Devlet Duması seçimlerine Suriye’de bulunan Rus askerlerinin katılım oranının yüzde 100’ü bulduğunu bildiren Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Suriye’deki asker sayısına ilişkin de ipucu vermiş oldu.

Merkezi Seçim Komisyonu’na göre, Suriye’deki Rus vatandaşlarından 4 bin 751’i seçimlerde oy kullanmış. Bu rakam, 2011 ve 2012’deki seçimlere oranla 4 kat daha fazla Rusya vatandaşının Suriye’den oy kullandığını gösterirken, o tarihten bu yana çok sayıda sivilin ülkeyi terk ettiği de biliniyor.

Konuyla ilgili RBK gazetesinde yer alan haberde ise, seçimde oy kullananlar baz alındığında Rusya’nın Suriye’de en az 4 bin askerinin olduğu savunuldu.

Ayrıca oyların 4 bin 378’inin Rus askerinin konumlandığı Lazkiye vilayetindeki hava üssünde kullanılmış olması da en az 4 bin askerin burada olduğunu gösteriyor. Başkent Şam’daki Rusya Büyükelçiliği’nde ise sadece 193 oy kullanılmış.

Askeri uzman Anton Lavrov’a göre de, Rusya’nın Suriye’deki sivil görevlilerle birlikte askeri üslerinde 4 ila 5 bin arasında bir personeli bulunuyor.

Öte yandan Suriye’de kullanılan oyların yüzde 62,7’sinin Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya’ya verildiği öğrenildi. Bu da partinin genel toplamda aldığı yüzde 54’lük oranın 8 puan üstünde.