Rusya ve Finlandiya Baltık Denizi’ndeki uçuşları görüştü

Baltık Denizi üzerinde Rusya ve NATO uçaklarının karşılıklı manevraları bölge ülkelerini rahatsız ederken, sorunun çözümüne ilişkin Rusya ve Finlandiya’dan ortak öneriler yapıldı.

Finlandiya’da cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Baltık Denizi üzerindeki askeri uçuşlara dair sorunun çözümü için çalıştıklarını söyledi. Baltık Denizi üzerinde uçan tüm askeri uçakların transponder kullanması gerektiğini söyleyen Putin, bu sayede uçakların hangi ülkeye ait olduklarının tespit edilmesinin sağlanacağını belirtti.

Putin’in bu önerisine Finlandiya’dan destek gelirken, Cumhurşbakanı Sauli Niinistö, bölgede uçan tüm uçakların tanınmasını sağlayacak şekilde transponder kullanmasını istedi.

Baltık Denizi üzerinde sadece Rusya uçaklarının uçmadığının altını çizen Putin, NATO uçaklarının da benzer şekilde bölgede uçtuğuna dikkat çekti.

RUS ASKERLER SINIRDAN BİN 500 KM GERİYE ÇEKİLİYOR

Önümüzdeki hafta Polonya’da başlayacak NATO zirvesinde öncesindeki ziyarette Putin, ülkesinin Finlandiya’nın tarafsızlığına saygı göstereceğini yineledi. Rusya’nın askerlerini Finlandiya sınırından bin 500 kilometre geriye çekeceğini söyleyen Putin, Finlandiya’nın NATO üyesi olmamasının bunda etkili olduğuna dikkat çekti.

2014 ilkbaharından bu yana Ukrayna’da başlayan iç savaş sonrasında Rusya ile NATO ülkeleri arasındaki gerginlik de artarken, her iki gücün Baltık Denizi üzerindeki uçuşlarında artış yaşandı. Finlandiya hükümeti ise daha önce birçok kez yaptığı açıklamalarla Rus uçaklarının Baltık üzerindeki uçuşlarını eleştirmişti.

Askeri uçakların yaptığı uçuşların ticari sefer yapan uçakların faaliyetini engellediği belirtiliyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö de önümüzdeki hafta Polonya’da başlayacak NATO Zirvesi’ne katılacak.