Rwandalı soykırım suçundan yargı önünde

60 yaşındaki İsveç vatandaşı Claver Berinkindi, 1994 yılında Tutsi azınlığa yönelik soykırımı sırasında binlerce kişiyi katlettiği suçlamasıyla Stockholm’de yargı karşısına çıkarıldı.

60 yaşındaki İsveç vatandaşı Claver Berinkindi, 1994 yılında Tutsi azınlığa yönelik soykırımı sırasında binlerce kişiyi katlettiği suçlamasıyla Stockholm’de yargı karşısına çıkarıldı. Berikindi soykırıma katılarak insanlık suçu işlemekle suçlanıyor ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Bundan iki yıl önce Rwandalı yetkililer, İsveç Dışişleri Bakanlığına başvurarak İsveç’te yaşamını sürdüren Berinkindi’nin Rwanda’da soykırıma katılmak suçundan mahkum olduğunu ilettiler ve iadesini talep ettiler.

Rwanda’da adil yargılanma yapılmadığını gerekçe gösteren İsveç Hükümeti Berinkindi’yi iade etmeyeceğini ancak zanlı hakkında soruşturma başlatacağını Rwanda’ya iletti. Rwanda’ya giderek soykırım mağdurları ve tanıklarla görüşen Savcı Tora Holst, zanlı hakkındaki iddiaları inandırıcı bulduğu için geçtiğimiz yıl Berinkindi soykırım ve insanlık suçu işlemekten tutuklandı.

Savcının hazırladığı iddianamede Berinkindi binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan 5 ayrı katliam emrini vermek ve bizzat soykırımına katılmakla suçlanıyor. Belediye binası ve IGA Okuluna sığınan aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişiyi öldürmek ve Nyamure Dağı’na sığınan Tutsieri öldürmek için adam toplamak ve daha sonra binlerce Tutsiyi katletmekle itham ediliyor.

Zanlının 40 kadar güçlü Hutuyu örgütleyerek bir başka katliam gerçekleştirdiği ve bizzat 6 yaşındaki bir kız çocuğunu kafasına sopayla vurarak öldürdüğü de iddianemede yer alıyor.

Berinkindi, soykırım sırasında katliamların yapıldığı yerlerde bulunduğunu kabul ediyor ve kendi karısının Tutsi olduğunu ve bu nedenle Tutsilere yönelik soykırımına katılmasının mümkün olmadığını söyleyerek kendisine yönelik suçlamaları reddediyor.

Bundan bir kaç yıl önce bir başka Rwandalı İsveç’te mahkeme tarafından soykırıma katıldığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rwanda’da 1994 yılında Nisan ve Temmuz ayları arasında 500 ila 1 milyon civarında Tutsinin soykırım sırasında katledildiği tahmin ediliyor.