Sanders’in desteğiyle Clinton’un şansı artabilir

ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Hillary Clinton’a parti içindeki rakibi Bernie Sanders’den açık destek gelirken, anketler Clinton’un şansının yüksek olduğunu gösteriyor.

Demokrat Parti ön seçimlerinde son ana kadar yarışı bırakmayan ve daha soldaki vaatleriyle bilinen Bernie Sanders, dün Hillary Clinton’un New Hampshire’daki mitingine katılarak destek verdi. Mitinge katılmasıyla birlikte, Sanders’in birçok talebinin Clinton tarafından kabul edilmiş olabileceği yorumları yapılıyor.

Ön seçimlerde 12 milyonu aşkın kişinin desteğini alan Sanders’e karşı Clinton’un aldığı oy sayısı 15,8 milyon olmuştu.

Daha çok gençlerin desteğini alan Sanders, ekonomi dünyasına yakınlığını eleştirdiği Hillary Clinton’un başkanlık için ‘yetersiz’ olduğunu söylemişti.

Bernie Sanders’in öne çıkardığı ekonomik ve sosyal konular arasında herkese eşit ve ücretsiz üniversite eğitimi, sağlık sigortasının daha geniş kesimler için erişilebilir kılınması, 7,25 dolar olan asgari ücretin 15 dolara çıkarılması bulunuyor. Sanders, hukuk sisteminin reforme edilmesi ile iklimsel değişikliklere karşı daha net önlemler alınmasını da istiyordu.

Öte yandan seçimlere yönelik yapılan anketlerde Clinton’un Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump’a karşı kazanma şansının yüksek olduğu görülüyor. 1 Temmuz’dan bu yana yapılan farklı anketlerde Clinton’un oyu yüzde 44-45 arasında olurken, Trump’ın oy oranı ise yüzde 39-41 arasında değişiyor.

Bernie Sanders’in daha önceki vaatlerinin önemli oranda Clinton tarafından sahiplenilmesi halinde seçimi kazanma şansının artacağı tahmin ediliyor. Ancak daha çok göç ve İslam konularına ağırlık veren Donald Trump’ın olası büyük provokasyonları kendi lehine çevirebilmesi de ihtimaller dahilinde.