Schäuble mültecilere sosyal yardımı kısıtlamak istiyor

Almanya’da mülteci sayısının rekor düzeye ulaşmasıyla birlikte mültecilerin sosyal yardımlardan diğer vatandaşlara göre daha az faydalanması talebi geldi.

Almanya’da mülteci sayısının rekor düzeye ulaşmasıyla birlikte mültecilerin sosyal yardımlardan diğer vatandaşlara göre daha az faydalanması talebi geldi. Maliye Bakanı’nın talebine hem iktidar ortağı hem de muhalefetteki sol partiler karşı çıkıyor.

Berlin’de düzenlenen bir işveren organizasyonunda konuşan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, asgari sosyal yardım fonu olan Hartz-IV’nin miktarının mülteciler için düşürülmesini talep etti. Almanya’ya önümüzdeki yıl içinde 240 bin ile 460 bin arasında mülteciye daha Hartz-IV ödenmesi gerekeceğini hatırlatan Schäuble, devlet bütçesine ek borç yükü getirilmeden sorunun üstesinden gelinebileceğini iddia etti.

Wolfgang Schäuble, yardıma muhtaç bireyler arasına ayrım koymaktan da geri durmadı. Ülkeye yeni gelen, dil sorununu çözmemiş veya okuma-yazma bilmeyen mültecileri örnek veren Maliye Bakanı, bu kişiler ile ’30 yıl boyunca çalışan ve şimdi işsiz olan bir kişinin aynı yardımı almasının’ doğru olmadığını savundu.

Federal bütçeden eyaletlere mülteci başına aylık 670 euro aktarıldığını kaydeden Schäuble, Hartz-IV yardımlarının mülteciler için kısıtlanmasının maddi yükü azaltacağını da sözlerine ekledi.

TEMEL SOSYAL YARDIM DEVLETİN VERDİĞİ ‘SADAKA’ DEĞİLDİR

Federal Maliye Bakanı’nın talebine ülkenin önde gelen sendikalarından DGB’den olumsuz yanıt verildi. DGB yönetiminden Annelie Buntenbach, daha önce Federal Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bir karara atıfta bulunarak, toplumun farklı kesimleri için farklı yardım miktarının söz konusu olamayacağına dikkat çekti.

Sosyal yardımların anayasa ve kanunlarca kabul edilmiş bi hak olduğunu hatırlatan Buntenbach, “yardımlar, devletin ‘kasanın durumuna göre’ vermeyebileceği bir ‘sadaka’ değildir” diye konuştu.

YOKSUL İNSANLAR DAHA YOKSULLARA KARŞI KULLANMAYA TEŞEBBÜS

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi Maliye Bakanı’nın mültecilere daha düşük miktarda sosyal yardım (Hartz-IV) verilmesi önerisine Federal Meclis’teki 3 sol parti karşı çıkıyor.

Koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına açıklama yapan Genel Sekreter Yasmin Fahimi, “yoksul insanları daha yoksul olanlara karşı kullanmaya teşebbüs ediyorlar” dedi. CDU’lu Maliye Bakanı’nın talebinin SPD tarafından kabul görmeyeceğine vurgu yapan Fahimi, mültecilerin ülkeye entegrasyonunun uzun yıllar alacağını ve bunun mali boyutunun olacağını da kaydetti.