Schindler’in Yahudi esirleri kurtardığı fabrikası müze oluyor

İkinci Dünya Savaşı sırasında bin 200 kadar Yahudi'yi kurtarmasıyla bilinen Alman sanayici Oskar Schindler’in fabrikası müzeye dönüştürülüyor.

Çek Cumhuriyeti’nde yayın yapan Novinky.cz sitesinin verdiği haberde, Brnenec kentinde Schindler’e ait  olan ve uzun zamandır kullanılmayan fabrika binasının müzeye çevrileceği bilgisi paylaşıldı. Haberde, Soa adlı Yahudi Soykırımı konusunda çalışma yürüten vakfın eski fabrika binasını satın aldığı kaydedildi.

Soa Vakfı yetkilisi Jaroslav Novak, hedeflerinin ilk olarak fabrikayı 1944-45 yılları arasındaki haline dönüştürmek olduğunu söyledi. Fabrika etrafındaki gözetleme kuleleri ile askeri hastanenin de renove edileceğini kaydeden Novak, daha sonra yerli ve yabancı turistlere açılacağını belirtti.

‘Schindler’in Listesi’ adlı romandan esinlenerek çevrilen aynı isimli filmin çekimleri için de Brnenec’deki fabrika kullanılmıştı.

Alman sanayici Oskar Schindler daha önce Polonya’nın Krakau kentinde sahibi olduğu fabrikayı 1944 yılında Brnenec’e taşımış ve Birkenau Toplama Kampı’ndan getirttiği Yahudileri burada çalıştırmıştı. Schindler’in, önceleri kar amacıyla Yahudi esirleri çalıştırdığı, ancak daha sonra bu esirleri kurtarmak için çabaladığı biliniyor.