Siyahiler ve yoksullar 11 yıl daha az yaşıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine ait istatistikler, yoksul-zengin ve beyaz-siyahiler arasındaki yaşam standartlarının yol açtığı sonuçları ortaya koyuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine ait istatistikler, yoksul-zengin ve beyaz-siyahiler arasındaki yaşam standartlarının yol açtığı sonuçları ortaya koyuyor. Buna göre, New York’un en zengin bölgesi ile en yoksul ve siyahilerin yoğunlukta olduğu bölgesinde yaşayanlar arasında beklenen yaşam süresi farkı en az 11,3 yıl.

2006 yılından bu yana ilk kez güncellenen istatistiklerde New York’ta yaşayanlar arasındaki gelir, konut, şiddet ve sağlık gibi birçok detaya yer verildi. Bu detaylardan en önemlisi ise, kentin yoksullarının yoğunlaştığı Brooklyn ile iş dünyasının merkezi olarak bilinen kurumların yer aldığı Manhattan bölgeleri arasındaki karşılaştırma oldu.

Brooklyn’in yüzde 76’sı Siyahilerden oluşan Brownsville mahallesinde ortalama beklenen yaşam süresi 74,1 ile oldukça düşük. Ancak ortalama yaşam süresi Manhattan’ın finans merkezi mahallelerinde 85,4’e kadar yükseliyor.

New York kentine ilişkin açıklanan istatistikler son olarak 2006 yılında güncellenmişti. İstatistiklerde obezite oranı, nefes darlığı ve diyabet hastalıkları, beslenme, alkol, sigara ve uyuşturucu gibi alışkanlıklara da yer veriliyor.

İstatistiklerde beslenmenin yanı sıra alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı sonucu oluşan hastalıkların da yine yoksulların yaşadığı semtlerde olduğuna dikkat çekiliyor. Yoksul mahallelerin bir diğer özelliği ise sakinlerinin önemli bir kısmının Siyahiler ile yabancılardan oluşması.