Slovakya Roman karşıtı Neonazi devriyelerini yasaklıyor

Slovakya’da Nisan ayından bu yana trenlerde sözde devriye görevi yapan Neonazi oluşumun bu faaliyetine yasak getiriliyor.

Sosyal Demokrat-Yön partili Başbakan Robert Fico yönetimindeki hükümet, ülkedeki Roman azınlığı sindirmek amacıyla LSNS adlı ırkçı partinin başlattığı tren seferlerindeki devriyelerin yasaklanacağını duyurdu.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Peter Bubla, hazırladıkları bir kanunla  demiryolları seferlerinde polis dışındaki grupların devriye gezmesinin önleneceğini söyledi. Bubla, bu sayede hiçbir kanuni hükme dayanmayan Neonazi devriyelerinin ortadan kaldırılacağını kaydederken, bir azınlığı (Romanlar) sindirmeye yönelik olduğuna dikkat çekti.

Bizim Slovakyamız Halk Partisi adlı ırkçı oluşum Mart ayında yapılan seçimlerde yüzde 8 oy alarak, 150 sandalyeden 14’ünü kazanmıştı. Nisan ayında Roman bir çocuğun trende bir kadına saldırmasını bahane gösteren parti üyeleri, o tarihten bu yana tren seferlerinde gruplar halinde devriye geziyor.

5,4 milyon nüfuslu Slovakya’da yaklaşık 400 bin Roman yaparken, Romanların yaşadığı ayrımcılık ve saldırıların ciddi boyutlarda olduğu biliniyor.